Jeffrey
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan

KOTA KINABALU, SABAH – Satu resolusi kepada geran khas 40 peratus Sabah dijangka dicapai dalam tahun akan datang, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

“Keputusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Teknikal Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof, yang bersetuju menerima pakai resolusi ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau menekankan bahawa penyelesaian isu tersebut yang tertunggak sejak 58 tahun lalu adalah penting untuk memastikan Sabah menerima hak perolehannya.

Mewakili kerajaan Sabah dalam jawatankuasa MA63, Jeffrey menegaskan bahawa kerajaan persekutuan, di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah berjanji untuk menunaikan hak perlembagaan yang tertunggak.

“Rakyat Sabah telah menunggu lebih setengah abad untuk masa ini, dan menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan penantian itu tidak berpanjangan lagi,” katanya.

Jeffrey berkata beliau mengiktiraf dan menghargai peruntukan geran khas sementara berjumlah RM300 juta daripada Putrajaya, tetapi dengan pantas menggariskan bahawa ini hanya boleh menjadi penyelesaian sementara.

“Peruntukan sementara itu, walaupun besar, hanyalah sebahagian daripada apa yang sepatutnya diberikan kepada Sabah.

“RM300 juta itu sememangnya satu langkah positif, tetapi matlamat utama kami ialah merealisasikan 40 peratus terbitan hasil bersih,” katanya.

Ahli Parlimen Keningau itu berkata lagi adalah tidak perlu merangka formula baharu bagi pemberian hak hasil khas itu.

Beliau menegaskan bahawa Perlembagaan Persekutuan telah menyediakan mekanisme yang jelas untuk ini, seperti yang dinyatakan dalam Perkara 112D, 112C, dan 112C(6), bersama dengan Perenggan 24 Laporan IGC.

“Maklumat atau data yang diperlukan untuk pengiraan ini boleh dan harus disediakan oleh agensi persekutuan seperti Kementerian Kewangan dan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN). Rangka kerja itu ada – apa yang kita perlukan sekarang ialah data yang sesuai,” katanya.

Sementara itu, Jeffrey menjelaskan bahawa penerimaan geran RM300 juta daripada kerajaan persekutuan tidak boleh disalah anggap sebagai Sabah melepaskan haknya ke atas hasil bersih 40 peratus tersebut.

Sebaliknya, tegas beliau, ia adalah langkah sementara manakala isu besar harus terus diteruskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *