Hajiji
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor ( Sumber Foto: Bernama )

KOTA KINABALU, SABAH – Kerajaan negeri mengalu-alukan pelancaran Pusat Timbang Tara dan Pengantaraan Antarabangsa Borneo (BICAM) dalam usaha mencapai kecemerlangan dalam perkhidmatan profesional dan promosi penyelesaian pertikaian alternatif (ADR) dalam wilayah Borneo.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata melalui latihan, pendidikan, dan program pembangunan profesional, pengamal undang-undang tempatan akan dilengkapi dengan alatan yang diperlukan untuk cemerlang dalam bidang ADR, memperkukuh lagi Borneo sebagai destinasi utama untuk perkhidmatan guaman di rantau ini.

“Saya berbesar hati apabila mengetahui BICAM mempunyai objektif untuk meletakkan dirinya sebagai hab peneraju untuk timbang tara antarabangsa dan pengantaraan, bukan sahaja di rantau Borneo tetapi juga wilayah Nusantara dan BIMP-EAGA yang lebih luas.

“Penubuhan BICAM menandakan komitmen kami untuk memupuk suasana kondusif
persekitaran untuk menyelesaikan pertikaian komersial dengan cekap dan kos efektif,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam pelancaran BICAM di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini, semalam.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri I merangkap Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

“Saya memberi jaminan bahawa kerajaan negeri Sabah melalui kementeriannya,
jabatan, dan syarikat berkaitan kerajaan akan menyokong usaha BICAM.

“Dengan melibatkan penimbang tara dan pengantara tempatan dan antarabangsa, kita boleh membina kepelbagaian dan panel pakar yang mahir, meningkatkan lagi kredibiliti dan keberkesanan pusat, memandangkan majlis yang menyelia BICAM akan terdiri daripada ketua-ketua profesional badan di seluruh rantau, justeru memastikan visi bersama dan tadbir urus yang berkesan untuk operasi pusat itu,” katanya.

Hajiji berkata BICAM adalah bukti komitmen Negeri terhadap modal insan pembangunan, komponen utama pelan hala tuju pembangunan Negeri, Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).

“Dengan mewujudkan pusat kecemerlangan, kami menyasarkan untuk memupuk modal insan yang berdaya saing, berkemahiran dan berkualiti tinggi di rantau kami,” katanya.

Hajiji turut menggesa BICAM mencontohi pencapaian institusi ternama seperti Pusat Timbang Tara Antarabangsa Singapura (SIAC) dan Hong Kong (HKIAC), yang kisah kejayaannya telah menarik minat ramai pelaburan asing.

“Dengan wujudnya BICAM, Sabah menjangkakan kesan limpahan, di mana pembangunan pusat ini akan merangsang pertumbuhan dalam pelbagai industri.

“Kami membayangkan ekosistem yang berkembang maju yang menyokong peguam, penimbang tara, dan pengantara, mewujudkan peluang pekerjaan dan memacu kemajuan ekonomi masyarakat kita dengan Sabah sebagai hab perkhidmatan untuk ADR dan perbankan.

“Pelbagai inisiatif pembinaan kapasiti dalam perancangan juga berfungsi sebagai rangsangan kepada memperkasakan komuniti kita ke arah kemampanan diri dan akses yang lebih luas kepada global peluang,” katanya.

Beliau turut memuji usaha Pengerusi BICAM, Tan Sri David Wong, yang telah memainkan peranan penting dalam memacu dan menyokong penubuhan pusat itu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *