Shafie
Presiden WARISAN, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

KOTA KINABALU, SABAH – Parti Warisan (WARISAN) sedang menyiapkan saman pelanggaran kontrak terhadap 10 bekas ahli yang sebelum Pilihan Raya Negeri (PRN) 2020 bersetuju mengosongkan kerusi mereka jika mereka bertindak keluar parti.

Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, saman itu akan difailkan selepas mengkaji secara menyeluruh alasan penghakiman yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap kes Datuk Zuraida Kamaruddin yang diperintahkan membayar RM10 juta kerana melanggar bon pilihan raya dengan PKR selepas beliau berpaling tadah daripada pesta pada tahun 2020.

Dalam kes kini ADUN Gagasan Rakyat Sebatik, Datuk Hassan Amir Gani yang diputuskan pada Jun tahun lalu, Shafie berkata rayuan telah dibuat untuk menyemak keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak bidaan parti itu untuk mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan penyandangnya berpaling tadah.

“ADUN-ADUN ini telah melanggar kontrak mereka sebaik sahaja mereka meninggalkan parti. Mereka harus bertanggungjawab membayar kos yang ditanggung untuk membiayai mereka sebagai calon dan sepanjang kempen mereka.

“Malaysia mempunyai sistem undang-undang demokrasi dan dalam itu, badan kehakiman tidak memihak dan objektif.

“ADUN ini dipilih oleh rakyat dalam proses demokrasi dan kes mereka harus dinilai secara demokrasi. Mereka menang atas tiket WARISAN dan dipilih oleh pengundi yang memilih WARISAN.

“Tindakan mereka melompat ke parti lain adalah tidak demokratik dan petanda jelas telah mengkhianati kepercayaan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *