Abang jo
Abang Johari dalam sidang media selepas Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi GPS di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) – ( Sumber Foto: TVS )

KUCHING, SARAWAK – Gabungan Parti Sarawak (GPS) memutuskan untuk tidak terbabit secara langsung dalam kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri pada 12 Ogos ini.

Memetik sumber Berita Harian, Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Abang Openg bagaimanapun berkata pihaknya akan menghantar wakil bagi mengiringi calon parti Kerajaan Perpaduan di enam negeri itu pada hari penamaan calon, 29 Julai ini.

Menurutnya, lima menteri dan enam timbalan menteri daripada GPS yang berada dalam kabinet Persekutuan pula akan membantu menerusi tugas mereka di kementerian masing-masing.

“Kita (GPS) tidak akan menghantar jentera kempen, tetapi kita ada 11 wakil dalam kabinet Persekutuan yang akan membantu rakan-rakan parti Kerajaan Perpaduan.

“Fadillah (Datuk Seri Fadillah Yusof) sebagai Timbalan Perdana Menteri pastinya memikul tanggungjawab untuk seluruh negara, Datuk Tiong (Datuk Seri Tiong King Sing) Menteri Pelancongan Malaysia tentunya mahu memberi tumpuan kepada sektor pelancongan misalnya memastikan Langkawi terus menjadi lokasi tumpuan di negara ini.

“Nancy (Datuk Seri Nancy Shukri) pula memberi tumpuan kepada kebajikan seluruh negara, manakala Datuk Rubiah Wang sebagai Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah akan memainkan peranan sesuai dengan tanggungjawab kementeriannya,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi GPS di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, semalam.

Abang Johari yang juga Pengerusi GPS berkata, faktor lain pihaknya tidak menghantar jentera kempen adalah mereka kurang arif dengan isu di Semenanjung.

“Tetapi kita mahu membawa mesej (menerusi menteri dan timbalan menteri) perkara penting yang perlu ditekankan ialah perlunya semua negeri itu memiliki kerajaan negeri yang stabil,” katanya.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *