Ums
Dr Safree bersama pakar-pakar oftalmologi Malaysia ( Sumber Foto: Ihsan UMS )

KOTA KINABALU, SABAH – Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK), Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Persidangan Annual Pediatric Ophthalmology Conference – Borneo Ophthalmology Updates (APOC-BOU) 2023, baru-baru ini.

Persidangan yang berlangsung selama tiga hari di Auditorium FPSK, dan Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah (HWKKS) Sabah itu disertai 130 peserta dari serata negara.

Ketua Jabatan Oftalmologi FPSK, Prof. Dr. Shuaibah Ab Ghani berkata, program tahunan itu bertujuan membincangkan cabaran serta perkembangan terkini dalam bidang Oftalmologi terutamanya berkaitan rawatan penyakit mata dalam kalangan kanak-kanak.

“Sesi praktikal (bengkel) juga dijalankan pada hari kedua persidangan bagi meningkatkan kemahiran peserta dalam pemeriksaan mata juling (ortoptik).

“Menarik pada persidangan kali ini adalah satu sesi pembedahan penyakit ptosis yang disiarkan secara langsung di HWKKS Likas pada hari ketiga persidangan,” katanya.

Dr. Shuaibah yang juga pakar oftalmologi kanak-kanak berkata demikian dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Majlis perasmian persidangan tersebut disempurnakan Dekan FPSK UMS, Prof Dr. Mohammad Saffree Jeffree.

Dalam ucapannya, Dr Safree merakamkan penghargaan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana memberi kepercayaan kepada pihaknya sebagai tuan rumah pada penganjuran kali ini.

“Ini merupakan kali pertama acara tahunan ini dianjurkan di FPSK UMS dengan kerjasama Jabatan Pediatrik Oftalmologi HWKKS dan Jabatan Oftalmologi Hospital Queen Elizabeth.

“Saya mengharapkan kerjasama yang baik antara UMS dan KKM ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang,” katanya.

Hadir sama, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal) KKM, Datuk Dr Nor Fariza Ngah, serta Penaung dan Penasihat Pediatrik Oftalmologi Malaysia, Dr Jamalia Rahmat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *