Kapal selam
Kapal selam Titan ( Sumber Foto: Gambar Google )

NEWFOUNDLAND, CANADA – Pencarian kapal selam Titan yang hilang telah berakhir dengan tragedi dimana pegawai Pengawal Pantai Amerika Syarikat (AS) berkata ia mengalami “letupan bencana” yang mengorbankan lima penumpang di atas kapal.

OceanGate, yang memiliki kapal selam pelancongan tapak karam Titanic itu dalam sebuah kenyataan berkata penumpang termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Stockton Rush, Shahzada Dawood dan anaknya Suleman Dawood, Hamish Harding, dan Paul-Henri Nargeolet dengan sedihnya telah “hilang”.

“Lelaki-lelaki ini adalah penjelajah sejati yang berkongsi semangat pengembaraan yang berbeza, dan semangat yang mendalam untuk meneroka dan melindungi lautan dunia.

“Hati kami bersama lima jiwa ini dan setiap ahli keluarga mereka pada masa tragis ini. Kami berduka atas kehilangan nyawa dan kegembiraan yang mereka bawa kepada semua orang yang mereka kenali.

“Ini adalah masa yang amat menyedihkan bagi pekerja kami yang berdedikasi yang keletihan dan berduka yang mendalam atas kehilangan ini,” katanya.

Pencarian kapal selam yang hilang dengan lima orang di atasnya telah berubah suram dengan Pengawal Pantai AS berkata medan serpihan telah ditemui di dasar lautan berhampiran Titanic.

Pengumuman itu dibuat selepas 96 jam, tanda kritikal bekalan oksigen telah habis.

Satu sistem pengesanan rahsia berteknologi tinggi direka untuk mengesan kapal selam musuh dilaporkan telah mengesan letupan itu beberapa hari lalu.

Ia juga belum diketahui sama ada mayat lima orang itu dapat diselamatkan.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *