Azman
Ketua Gagasan Rakyat Sukau, Azman Mastar ( Sumber Foto: Ihsan Gagasan Rakyat Sukau )

KOTA KINABALU, SABAH – Seorang pemimpin Parti Gagasan Rakyat Rakyat (Gagasan Rakyat) berkata cadangannya supaya seorang pemimpin kanan menggantikan Datuk  Shahelmey Yahya sebagai Timbalan Ketua Menteri III telah disalah tafsir.

Ketua Gagasan Rakyat Sukau, Azman Mastar berkata cadangannya itu adalah semata-mata berdasarkan pendapat akar umbi selain hakikat bahawa Shahelmey kini “tidak berparti”.

UMNO telah menggantung keahlian Ahli Parlimen Parlimen Putatan, Shahelmey, selepas menyokong Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor ketika Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar gagal menjatuhkannya pada Januari.

Shahelmey yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat itu dilarang menyertai mana-mana parti politik berikutan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Lompat yang telah diluluskan baru-baru ini.

“Perkara itu di bawah bidang kuasa Hajiji dan terpulang kepada beliau. Saya hanya menyuarakan apa yang rakyat mahukan dengan hati yang ikhlas,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata pandangannya hanya melibatkan jawatan Timbalan Ketua Menteri III dan bukannya portfolio sebagai Menteri.

“Jangan salah tafsir setiap cadangan yang dibuat. Sebagai pemimpin, kita perlu sentiasa bersikap positif.

“Biar jawatan Menteri Kerja Raya dikekalkan untuk Shahelmy kerana beliau juga ahli Dewan Undangan Negeri walaupun beliau tidak mewakili mana-mana parti,” kata Azman.

Beliau percaya “pemimpin kanan” yang layak menyandang jawatan tersebut ialah Timbalan Presiden PGRS, yang juga Menteri Kewangan, Datuk Masidi Manjun.

“Perkara ini bukan bertujuan untuk memburukkan Shahelmey, tetapi hasrat dan aspirasi rakyat keseluruhannya perlu diambil kira bagi membolehkan parti dan pemimpin mendapat keyakinan mereka,” tegasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *