Hajiji
Hajiji menerima dividen bagi pihak kerajaan negeri daripada Pengerusi Sabah Energy Corporation Sdn Bhd, Annuar di Menara Kinabalu ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Sabah Energy Corporation Sdn Bhd (SEC) membayar RM10 juta dalam dividen kepada Kerajaan Negeri bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2022.

Pengerusi SEC Datuk Annuar Ayub menyampaikan cek itu kepada Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor diiringi Ketua Pegawai Eksekutif, Adzmir Abd Rahman dalam satu majlis ringkas di Menara Kinabalu, di sini, hari ini.

Pada majlis itu, Adzmir memaklumkan kepada Ketua Menteri bahawa SEC dan kumpulan
syarikat telah mencatatkan keuntungan sebelum cukai RM47.9 juta pada 2022.

Beliau berkata anak syarikat milik penuh SEC, Asian Supply Base Sdn Bhd, menyumbang
kepada SEC dengan keuntungan sebelum cukai berjumlah RM28.8 juta. Keuntungan SEC sebelum cukai kendiri berjumlah RM22 juta.

Sehingga kini, jumlah sumbangan dividen SEC kepada kerajaan negeri berjumlah RM241
juta.

Adzmir berkata keuntungan terkumpul SEC selepas pelaburan semula selama ini telah meningkat Dana Pemegang Saham kepada lebih RM1 bilion pada akhir 2022.

Sebagai pembekal dan pengangkut gas asli domestik terbesar di Sabah, SEC kini memainkan peranan utama dalam pertumbuhan perindustrian dan ekonomi rantau ini menurut Adzmir.

“SEC komited untuk meningkatkan operasi perniagaan dan keuntungan dalam sektor tenaga, sejajar dengan objektif Kerajaan Negeri untuk mempunyai penyertaan syarikat berkaitan kerajaan yang lebih aktif dalam industri tenaga.

“Dengan pangkalan pelanggan dan kawalan infrastruktur yang semakin berkembang, SEC berada pada kedudukan yang baik untuk menyediakan produk dan perkhidmatan berkualiti yang akan meningkatkan keuntungan dan memberi impak positif kepada rakyat Sabah melalui pembayaran dividen berterusan kepada kerajaan negeri,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *