Joniston
Joniston menyambut pelancong penerbangan julung T’way Air dari Incheon, Korea di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu baru-baru ini ( Sumber Foto: Ihsan STB )

KOTA KINABALU, SABAH – Sebuah syarikat penerbangan tambang rendah yang berpangkalan di Korea, T’way Air, melakar kejayaan pada Isnin dengan memulakan penerbangan berjadual langsung pertamanya dari Incheon ke Kota Kinabalu.

Penerbangan julung itu, yang membawa 188 penumpang, mengukuhkan lagi hubungan antara Korea Selatan dan Sabah ketika negeri itu terus menarik pengunjung antarabangsa.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Oengerusi Lembaga Pelancongan Sabah Datuk Joniston Bangkuai berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) untuk mengalu-alukan kedatangan penumpang baru-baru ini.

Joniston menekankan kepentingan meningkatkan kesalinghubungan antarabangsa ke Sabah, mengiktiraf nilainya yang besar kepada rantau ini.

“Memiliki lebih banyak penerbangan terus antarabangsa mewujudkan keseimbangan penting yang bukan sahaja memberi manfaat kepada industri pelancongan kita tetapi juga memacu pertumbuhan ekonomi di Sabah.

“Dengan meningkatkan kesalinghubungan, kami membuka pintu kepada lebih ramai pengunjung untuk merasai keajaiban alam semula jadi dan warisan budaya yang ditawarkan Sabah sambil menjana peluang pekerjaan dan memacu pembangunan mampan secara serentak,” katanya.

Rakyat Korea Selatan secara konsisten menunjukkan minat yang mendalam untuk menerokai keajaiban alam semulajadi Sabah, terbukti dalam kedudukan dominan mereka sebagai pelawat antarabangsa terkemuka ke negeri itu.

Lembaga Pelancongan Sabah mencatatkan 68,685 pengunjung Korea Selatan antara Januari dan April tahun ini berbanding 720 ketibaan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *