Khairy Jamaluddin…

PETALING JAYA ; Khairy Jamaluddin tidak akan menyertai mana-mana parti politik buat masa ini tetapi akan membantu Perikatan Nasional dalam kempennya pada pilihan raya negeri akan datang.

Memetik sumber The Star, Khairy telah menyampaikan perkara terbabit kepada Pengerusi Perikatan Nasional (PN) dan Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mereka bertemu pada Isnin (19 Jun).

Khairy juga telah menyiarkan gambar pertemuan itu di Instagram.

Sebelum ini dilaporkan bahawa mesyuarat itu adalah untuk membincangkan tawaran Muhyiddin untuk kerusi dalam majlis tertinggi Bersatu jika beliau bersetuju untuk menyertai parti itu.

Khairy, seorang bekas menteri dan bekas Ahli Parlimen Rembau, dipecat daripada UMNO selepas Pilihan Raya Umum (PRU) lalu kerana didakwa menentang presiden parti Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Buat masa ini, Khairy memberitahu Muhyiddin bahawa beliau tidak akan menyertai BERSATU secara rasmi tetapi akan mengambil bahagian dalam kempen Perikatan di enam negeri (Kelantan, Kedah, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan),” kata sumber itu pada Selasa (20 Jun).

“Beliau juga berterima kasih kepadanya atas tawaran kerusi majlis tertinggi tetapi berkata beliau lebih suka memainkan peranan kedua dalam menyokong PN menentang kerajaan perpaduan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

“Muhyiddin telah menerima (pendirian Khairy). Peranan yang akan dimainkannya adalah serupa dengan bekas penyokong UMNO, Tan Sri Noh Omar,” tambah sumber itu.

Noh, bekas menteri dan ketua Umno Selangor, telah aktif bersama Perikatan Nasional menjelang pilihan raya negeri.

Bagaimanapun, beliau masih belum mengumumkan sama ada beliau akan menyertai mana-mana parti komponennya.

Terdahulu pada Selasa, Presiden Gerakan Datuk Seri Dominic Lau memberitahu Sin Chew Daily bahawa Khairy tidak perlu menjadi ahli mana-mana parti komponen untuk menyokong PN pada Plihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *