Juhar
Tun Juhar (kanan) semasa menerima kunjungan hormat Yujing ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Kerjasama dua hala China dan Malaysia dalam sektor pelaburan perniagaan akan terus diperkukuh.

Duta Besar Republik Rakyat China ke Malaysia Ouyang Yujing berkata, selain hubungan diplomatik, kerjasama tersebut mampu memberi manfaat yang besar kepada ekonomi negara masing-masing.

“Seperti yang kita tahu baru-baru ini pada Mac lalu, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah melakukan lawatan rasmi ke China dan ianya merupakan satu lawatan yang berjaya.

“Pada lawatan tersebut, Anwar berjaya menemui pemimpin China termasuk Presiden China dan melihat potensi pelaburan di antara kedua-dua negara,” ujarnya.

Menurut beliau, Sabah kini menjadi destinasi pelaburan yang digemari syarikat-syarikat dari China, di samping menjadi destinasi pelancongan utama rakyat di republik itu.

“Sabah seperti yang kita tahu merupakan salah satu destinasi pelancongan tumpuan rakyat China.

“Saya berpendapat pada masa akan datang akan lebih ramai pelancong China yg akan datang ke Sabah.

“Kita boleh lihat banyak peluang kerjasama di Sabah seperti pertanian, perikanan, infrastruktur, minyak dan gas serta pengilangan jadi kita akan menggalakkan lagi pelabur dari china untuk datang melihat Sabah yang kaya dengan hasil bumi dan masyarakat yang harmoni menghasilkan sebuah ruang kondusif untuk melakukan perniagaan di sini,” katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada media selepas kunjungan hormat terhadap Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin di Istana Seri Kinabalu, pada Isnin. — JABATAN PENERANGAN SABAH

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *