Jeffrey
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan

KOTA KINABALU, SABAH – ‘Napoleon Kecil’ dalam kerajaan, jika tidak dikawal, boleh menghalang kemajuan dan menghalang pelaksanaan inisiatif Sabah Maju Jaya.

Little Napoleon merujuk kepada kakitangan bawahan atau kurang berkuasa tetapi mendapat perlindungan pegawai lebih tinggi.

“Malangnya, kelaziman Little Napoleon ini membimbangkan. Mereka menyalahgunakan kuasa mereka dengan menguatkuasakan peraturan secara berlebihan dan kadangkala terlibat dalam aktiviti yang secara tidak sengaja menghalang pelabur,” kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menururnya, tingkah laku terbabit mengekang peluang penting untuk kemajuan Sabah dengan ketara

Jeffrey menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi terhadap kenyataan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor baru-baru ini mengenai isu ini.

“Saya sepenuh hati sejajar dengan Ketua Menteri dalam pengawasannya yang berwaspada terhadap ketua-ketua jabatan.

“Adalah penting bagi mereka yang mempunyai jawatan berwibawa untuk menggalakkan dan bukannya menyekat pelaburan di Sabah.

“Pelaburan ini adalah penting untuk pembangunan ekonomi dan penciptaan pekerjaan kita,” katanya.

Jeffrey membayangkan keperluan kelakuan beretika dalam kalangan pegawai kerajaan terutamanya mereka yang memegang kuasa.

“Adalah penting bagi penjawat awam kita untuk mengekalkan standard integriti dan etika tertinggi.

“Kita mesti memastikan reputasi Sabah kekal tidak tercalar dan menarik minat pelabur,” katanya.

Jeffrey memuji dedikasi Ketua Menteri untuk menghukum mereka yang menghalang pelaburan dan mengesahkan sokongannya untuk memupuk suasana mesra pelabur.

“Kerajaan kita komited untuk mengalu-alukan pelabur dengan tangan terbuka, tanpa halangan birokrasi,” katanya.

Jeffrey menggesa ketua jabatan dan pegawai kerajaan untuk menggunakan pendekatan mesra pelaburan kerajaan dan secara kolektif memupuk persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran Sabah.

Beliau menegaskan bahawa pengkhianatan amanah tidak akan dibiarkan dan komited untuk bekerjasama dengan Ketua Menteri untuk menjadikan Sabah sebagai destinasi pelaburan yang boleh dipercayai dan menarik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *