Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan menandatangani proklamasi membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri Selangor Jumaat ini sambil disaksikan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari (kanan) bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) di Istana Alam Shah, Klang, hari ini (19 Jun 2023)…

KLANG, SELANGOR – Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor akan dibubarkan pada Jumaat ini selepas diperkenankan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Difahamkan, pembubaran DUN selangor ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN).

Perkara itu diumumkan Setiausaha Sulit Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani pada Istiadat Pembubaran DUN Selangor di Balai Dewan Diraja, Istana Alam Shah di sini hari ini.

Sultan Sharafuddin turut berkenan menandatangani proklamasi pembubaran DUN Selangor.

Terdahulu, Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari menghadap Sultan Selangor bagi memohon perkenan pembubaran DUN negeri itu.

Yang turut hadir, Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah; Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shar, Speaker DUN Selangor, Ng Suee Lim Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Haris Kasim dan barisan Ahli Dewan Diraja Selangor.

Selangor antara enam negeri yang akan mengadakan PRN selain Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Terengganu.

Kelantan akan membubarkan DUN Khamis ini, Pulau Pinang (28 Jun) dan Negeri Sembilan (30 Jun).

Memetik laporan BH, pada 26 Jun 2018 DUN Selangor yang diterajui Pakatan Harapan (PH) kali pertama bersidang selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) pada 9 Mei 2018.

Selangor yang ketika itu dipimpin oleh Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kekal memerintah Selangor dengan memperoleh majoriti dua pertiga dengan menang 51 daripada 56 kerusi DUN dalam PRU-14.

Beliau mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar untuk penggal kedua pada 11 Mei 2018 sebelum dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi dalam Kabinet Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

PH kemudiannya menamakan Amirudin yang sebelumnya Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembudayaan, Generasi Muda dan Sukan, Pembangunan Usahawan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi sebagai Menteri Besar Selangor ke-16 dan mengangkat sumpah jawatan pada 19 Jun 2018.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *