Joachim
Joachim menuang padi ke dalam bekas sebelum diproses menjadi beras ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Golongan usahawan harus bertindak proaktif dan meningkatkan keupayaan diri masing-masing.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, usahawan sama ada dari Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kadazandusun (KCCI) dan  Dewan Perniagaan dan Perindustrian Dayak (DCCI) perlu bijak memanfaatkan peluang yang disediakan oleh kerajaan.

“Dalam belanjawan Madani yang diumumkan pada Februari lalu, kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan pinjaman dan Jaminan Pembiayaan manfaat usahawan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) dengan nilai keseluruhan sehingga RM40 bilion melalui agensi seperti Bank Negara Malaysia (BNM), Bank Simpanan Nasional (BSN) dan TEKUN yang bertujuan untuk meringankan beban kewangan dan menyokong perkembangan perniagaan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mengumumkan peruntukan khas tambahan dalam Belanjawan 2023 sebanyak RM600 juta untuk komuniti peniaga kecil di Sabah dan Sarawak, diagihkan kepada kumpulan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam bentuk dana pinjaman mikro dan kemudahan jaminan pinjaman. 

“Di peringkat Sabah, kerangka pelan pembangunan utama negeri iaitu Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) merupakan inisiatif kerajaan yang memayungi pelbagai pelan tindakan pembangunan sektoral sedia ada. 

“Walaupun kita tidak boleh terlalu bergantung sepenuhnya kepada kerajaan tetapi kita boleh mengoptimumkan segala peluang dan bantuan yang disediakan oleh kerajaan,” katanya semasa menghadiri Majlis Sambutan Pesta Kaamatan-Gawai di sini, pada Jumaat. 

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Dalam ucapannya, Hajiji, menyifatkan Sambutan Pesta Kaamatan-Gawai sebagai medium bagi mengeratkan perpaduan dan integrasi dalam kalangan rakyat di Sabah dan Sarawak.

“Perayaan seperti ini dapat menghimpunkan dan membuktikan kita sebagai masyarakat yang berbilang kaum saling bertoleransi, memahami, dan menghormati budaya, adat resam dan agama, seterusnya memperkukuhkan perpaduan dalam kalangan rakyat kedua-dua negeri jiran.

“Melalui sambutan ini juga kita berharap lebih banyak peluang perniagaan diwujudkan, meningkatkan persetujuan untuk menggabungkan sumber kewangan dan tenaga kerja, berkongsi kepakaran, dan pengalaman,” tambah beliau.

Turut hadir, Menteri Perpaduan Malaysia, Datuk Aaron Anak Ago Dagang, Menteri Pemodenan Agrikultur dan Pembangunan Wilayah Sarawak, Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom, Presiden KKCI, Datuk Ladislaus Maluda dan Presiden DCCI, Dato Allan Keripin Nangkai. — JABATAN PENERANGAN SABAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *