James
James (kiri) berbual dengan ibu bapa pelajar mangsa keracunan methanol di Hospital Queen Elizabeth II

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk James Ratib mahu penjualan minuman keras industri dikawal selia agar penggunaannya sebagai minuman keras tidak berulang.

“Masalahnya ialah pelarut ini dijual dalam botol secara rawak. Dalam kes keracunan 20 pelajar asrama SMK Pinggan-Pinggan di Pitas baru-baru ini, bahan pelarut itu dijual semula dalam botol bir Tsingtao yang mungkin agak terlalu memikat bagi mereka yang ingin mabuk.

“Malah labelnya kecil dan tidak jelas. Saya tahu semangat ini digunakan dalam pembinaan tetapi syarikat harus menjelaskan dengan jelas bahawa pelarut industri bukan untuk kegunaan manusia. Bahan kimia kuat seperti ini sepatutnya tidak boleh dijual dengan begitu mudah.

“Saya akan minta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) meneliti perkara itu dengan membuat pemantauan di kedai-kedai perkakasan (hardware) dan menguatkuasakannya terutama di kawasan luar bandar.

“Saya menasihatkan penduduk di kawasan luar bandar supaya tidak minum metanol kerana ia akan membunuh anda,” katanya selepas melawat mangsa koma tingkatan 5 yang dirawat di Hospital Queen Elizabeth 2 pada Isnin.

Umum diketahui bahawa pengupas cat industri berasaskan etanol diminum oleh segelintir peminum keras tegar untuk mabuk dengan harga yang murah.

James dalam pada itu memberi sumbangan peribadi kepada ibu bapa yang telah lima hari tidur di lobi hospital berkenaan dalam penungguan anak mereka bangun.

Bapa kanak-kanak itu, Martin Laissu berkata mempunyai saudara-mara di bandar ini tetapi memilih untuk tinggal di hospital sekiranya anak mereka bangun atau jika doktor mempunyai apa-apa untuk dikatakan.

“Jika dia bangun atau dia tidak, saya serahkan semuanya kepada Tuhan. Dia memilih untuk memberi nyawa dan mencabutnya, saya tidak boleh berkata apa-apa selain terus berdoa untuk yang terbaik,” katanya.

Sekurang-kurangnya dua pelajar berada dalam keadaan kritikal dengan seorang dikatakan mati otak apabila kumpulan itu memulakan sesi minuman keras di asrama mereka pada Rabu lalu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *