Armizan
Armizan (dua dari kanan, depan) bergambar bersama para petugas di Reruai Rumah Kadazan Dusun ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

PAPAR, SABAH – Bertemakan “Perpaduan Dalam Kepelbagaian“, Sambutan Minggu Perpaduan Peringkat Negeri Sabah 2023 dimeriahkan kira-kira 5,000 orang.

Menurut Pengarah Perpaduan dan Integrasi Nasional Negeri Sabah, Delin Liet Blaun, sambutan itu diraikan bersama dengan warga Rukun di Negeri Sabah dan akan diadakan di seluruh negara mulai 20 hingga 28 Mei 2023.

Ahli Jawatankuasa Rukun Tetangga yang hadir pada pagi ini adalah dari daerah Kota Belud, Tuaran, Beaufort, Sipitang, Membakut, Kuala Penyu, Keningau, Tenom, Nabawan, Sook, Penampang, Putatan, Kota Kinabalu, Ranau, Kundasang, Kudat, Matunggong, Sandakan, Lahad Datu, Semporna, Tawau, Beluran, Telupid, Tongod, Kunak, Pitas, Kinabatangan, Kota Marudu dan Papar.

“Sambutan ini merupakan salah satu program Kembara Perpaduan yang diadakan hampir serentak oleh setiap negeri setelah dilancarkan di Sarawak pada 21 Mei,” katanya.

Dalam ucapannya, Delin menjelaskan objektif utama penganjuran program berkenaan adalah untuk menyemarakkan semangat perpaduan serta menyebarluas pengetahuan, kefahaman dan penghayatan terhadap kepelbagaian adat dan budaya dalam masyarakat Malaysia.

Pelbagai pengisian program terbabit antaranya, Pertandingan Unity Got Talent, sukan perpaduan, pertandingan menghias kek, dapur komuniti masakan tradisi, pertandingan gubahan bunga kreatif, cita rasa menu kami, pertandingan fesyen kanak-kanak, senam harmoni, penyampaian bakul rahmah, peragaan busana etnik, pameran produk KRT, pameran perkhidmatan agensi kerajaan serta pameran rumah KAMI iaitu etnik di Sabah.

Turut berlangsung, Anugerah Kecemerlangan Rukun Tetangga Negeri Sabah yang diraih KRT Taman Semarak Jaya, Tawau yang diharap menjadi suntikan semangat kepada 1,073 KRT di Sabah dengan keahlian lebih kurang 26 ribu orang ahli Jawatankuasa KRT agar lebih bergerak aktif.

Pelancaran sambutan tersebut disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd. Ali di Dewan Masyarakat, pada Sabtu.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Masyarakat Dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk James Ratib merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tindakan Perpaduan Negeri, ADUN Limbahau, Datuk Juil Nuatim, ADUN Pantai Manis, Mohd. Tamin Zainal dan ADUN Kawang, Datuk Seri Dr Ghulam Haidar Khan.

Selain jentera utama, program itu turut melibatkan kerjasama rakan kolaboratif iaitu Pejabat Daerah Papar yang diketuai Pegawai Daerah, Mohd Fuad Abdullah selaku Pengerusi bersama program, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Majlis Daerah Papar, agensi-agensi kerajaan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan pihak swasta yang terlibat. — JABATAN PENERANGAN SABAH

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *