Masidi
Ketua Pegawai Eksekutif AIC, Stephanie Yen menyampaikan cenderamata kepada Masidi semasa majlis ( Sumber Foto: Ihsan MOF Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Kewangan Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun, menekankan kepentingan pelajar memilih kursus pengajian tinggi sejajar dengan keperluan industri dan bukannya hanya untuk menamatkan pengajian.

Beliau menekankan ketidakpadanan antara keperluan industri dan keluaran institusi pengajian tinggi di Malaysia, termasuk Sabah, sebagai faktor penyumbang kepada bilangan siswazah menganggur yang tinggi.

“Selalunya, pelajar memilih kursus yang lebih mudah untuk sekadar memperoleh kelayakan sehingga menyebabkan kesukaran mendapatkan pekerjaan berikutan permintaan pasaran yang rendah untuk subjek tersebut,” jelasnya.

Masidi menasihatkan pelajar dan ibu bapa untuk menyelidik secara menyeluruh permintaan industri dan mengikuti kursus yang lebih mencabar lagi berkaitan pasaran.

Beliau berkata demikian pada majlis konvokesyen Kolej Antarabangsa Almacrest (AIC) ke-11 dan Pusat Kemahiran Global Almacrest (AGSC) ke-3, di mana beliau menyampaikan sijil kepada 78 pelajar AIC dan 98 pelajar AGSC di sini, hari ini.

Memuji para graduan yang kebanyakannya cemerlang walaupun menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh sekatan, beliau berkata pilihan kursus mereka adalah bidang yang mendapat permintaan, khususnya untuk Sabah, seperti pelancongan dan pendidikan awal kanak-kanak.

Masidi juga menggalakkan penerokaan sektor perindustrian dan minyak dan gas, dengan kerajaan negeri mempergiatkan usaha di kawasan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *