27 Oktober 1947, satu peristiwa tragis dalam sejarah India, Pakistan dan Kashmir berlaku yang menimbulkan salah satu konflik terpanjang di dunia, pertikaian Kashmir telah tercipta yang masih belum selesai.

Ini ditandakan sebagai hari hitam dalam sejarah Kashmir, apabila semasa pemisahan setiap negeri raja dibenarkan sama ada menyertai India atau Pakistan secara bebas dan bebas tetapi tentera India menyerang dan menduduki wilayah Kashmir di mana bab sejarah wilayah itu telah telah dicipta.

Instrumen Kesertaan, sebuah dokumen yang didakwa ditandatangani oleh raja negeri itu, Maharaja Hari Singh, menjadi nadi kepada detik penting ini yang menjadi punca utama isu. Sebelum menerangkan lebih lanjut, kita mesti memahami di sebalik tabir apa yang berlaku.

Jammu dan Kashmir ialah sebuah negeri majoriti Islam yang terkemuka dan terletak di lokasi yang strategik. Ia dikawal oleh Maharaja Hari Singh dan berkongsi sempadan dengan kedua-dua India dan Pakistan, menjadikannya lokasi yang menarik untuk kedua-duanya. Hakikat bahawa negeri itu kebanyakannya Islam, dengan seorang raja Hindu, perkara yang lebih rumit.

Instrumen Penyertaan adalah dokumen kontroversi dalam isu Kashmir. Menurut Kerajaan India pada 26 Oktober 1947, Maharaja Hari Singh menandatangani kertas ini, secara rasmi membenarkan kemasukan India ke negeri Jammu dan Kashmir.

Instrumen Penyertaan adalah mekanisme undang-undang yang melaluinya negara-negara putera boleh bergabung sama ada India atau Pakistan. Bagaimanapun, keadaan di sekeliling pemeteraian kontrak telah mencetuskan perdebatan dan kontroversi yang hebat. Pelbagai pihak, termasuk India, Pakistan, dan penduduk Kashmir, mempunyai perspektif yang berbeza mengenai pilihan Maharaja untuk menyertai India. Menurut India, keputusan Maharaja Hari Singh adalah sah dan kemasukan tentera India ke Kashmir adalah atas permintaan Maharaja.

Walaupun ramai ahli sejarah telah mempertikaikan tuntutan India. Pakar undang-undang berhujah bahawa Maharaja telah kehilangan kuasanya ke atas negeri dan tidak berhak untuk menandatangani surat cara kesertaan, dan percaya bahawa Maharaja tidak menandatangani mana-mana surat cara tersebut, tuntutan India adalah palsu, mereka seterusnya berhujah jika ada instrumen sedemikian yang diserahkan oleh India. ia kepada UNSC apabila India mendekati Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan tuntutannya ke atas wilayah Jammu Kashmir.

Pemimpin India malah bapa pengasas India Gandhi berkata Rakyat Kashmir bukan raja yang menentukan masa depan negeri itu. UNSC enggan menerima tuntutan India ke atas wilayah dan mencadangkan satu plebisit di bawah naungan PBB.


Sejak itu, tiga peperangan telah berlaku antara India dan Pakistan iaitu 1965 di mana kedua-dua India dan Pakistan menghadapi kerugian besar, pada tahun 1971 Pakistan kehilangan bahagian timurnya, 1999 India kehilangan kawasan berbukit Kargil dan menghadapi kerugian besar. Disebabkan isu ini, India dan Pakistan menyertai perlumbaan senjata dan selepas 75 tahun kedua-dua negeri kini dilengkapi dengan senjata berbahaya, berbahaya dan pemusnah yang bukan sahaja menyebabkan isu keselamatan antara dua negeri tetapi juga mewujudkan ketidakstabilan di seluruh rantau Asia Selatan.


Selain daripada tindakan bongkak, penduduk Kashmir yang diduduki India juga berada di bawah tahanan tentera India yang menjadikan Kashmir yang diduduki India sebagai penjara terbuka terbesar di dunia. Sejak tahun 1947, orang asli Kashmir, terutamanya orang Islam berada di bawah kekejaman tentera yang diduduki India dan dalam jangka masa 75 tahun, beribu-ribu kanak-kanak, orang dewasa, dan wanita yang tidak bersalah telah dibunuh, Gail, diculik dan ditahan.

Masyarakat antarabangsa juga telah berusaha untuk menjadi pengantara dalam konflik Kashmir. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah meluluskan banyak resolusi yang menggesa referendum di Kashmir bagi membolehkan penduduk wilayah itu menentukan nasib mereka sendiri tetapi resolusi ini tidak dapat menyelesaikan masalah itu.

Amerika Syarikat, China, dan negara-negara lain juga telah menyuarakan kebimbangan mengenai situasi di Kashmir, menyeru penyelesaian damai melalui perbincangan antara India dan Pakistan. Malah dalam sesi UNGA baru-baru ini, banyak negeri seperti KSA, Turki telah menunjukkan emosi sokongan terhadap rakyat Kashmir dan isu Kashmir dan menyatakan bahawa keamanan serantau hanya mungkin jika ada penyelesaian isu Kashmir melalui cara yang aman.


Dalam sesi Presiden UNGA Turki baru-baru ini, Recep Tayyip Erdogan membangkitkan isu Kashmir dan berkata “Satu lagi perkembangan yang akan membuka jalan kepada keamanan, kestabilan dan kemakmuran serantau di Asia Selatan ialah penubuhan keamanan yang adil dan berkekalan di Kashmir melalui dialog dan kerjasama antara India dan Pakistan”.

Jadi, peristiwa 27 Oktober 1947, termasuk tandatangan Maharaja Hari Singh bagi Instrumen Kesertaan, terus menimbulkan bayangan panjang di kawasan Jammu dan Kashmir. Isu mengenai kesahihan Instrumen Penyertaan kekal menjadi sumber kontroversi antara India dan Pakistan, dengan warga Kashmir terperangkap dalam pertempuran.

Dengan menyusun semua hujah dan peristiwa sejarah, 27 Oktober akan kekal sebagai hari hitam dalam sejarah Kashmir sehingga orang Kashmir mendapat kebebasan daripada tentera India dan India yang diduduki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *