Hajiji
Hajiji meluangkan masa beramah mesra dengan rakyat Sabah yang tinggal di Negeri Sembilan ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN – Ketua Menteri merangkap Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Noor menggesa Sabah pengundi dalam pilihan raya enam negeri yang akan datang di Semenanjung untuk memilih calon Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berdiri di belakang Perdana Menteri Datuk Seri Anwar
Ibrahim dan menyokong penuh Kerajaan Perpaduan.

“Adalah penting pengundi Sabah, terutamanya yang mengundi dalam enam pilihan raya negeri di Semenanjung, memilih calon Kerajaan Perpaduan untuk mengekalkan dinamik politik negara demi masa depan yang lebih baik,” katanya ketika bertemu pengundi Sabah di Hotel Royal Chulan di sini, malam tadi.

Turut hadir, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ( Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas ), Datuk Armizan Mohd Ali dan Menteri Perindustrian
Pembangunan dan Keusahawanan Sabah Phoong Jin Zhe.

“GRS mengisytiharkan sokongan penuh kepada Kerajaan Perpaduan kerana ia adalah platform terbaik untuk negara berbilang kaum seperti Malaysia terus maju,” katanya.

Hajiji juga menggesa orang ramai untuk menolak kata-kata perkauman dan ketaksuban agama yang digunakan oleh pembangkang sebagai bahan kempen mereka untuk memperolehi undi pada pilihan raya negeri.

“Taktik sedemikian merugikan negara majmuk seperti kita, yang tidak akan pernah menjamin masa depan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, kestabilan, antara faktor penting untuk negara maju, hanya boleh dicapai apabila rakyat bersatu padu dan tidak dibutakan oleh fahaman perkauman dan ketaksuban.

Hajiji juga berkata hak orang Melayu tetap dilindungi di bawah Perlembagaan tetapi tidak bermakna kepentingan kaum lain di negara ini diabaikan.

“Hak orang Melayu, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, Islam sebagai rasmi agama dan keistimewaan raja-raja Melayu dilindungi sebagaimana yang termaktub dalam Persekutuan Perlembagaan dan ia mesti dihormati.

“Namun, kita tidak boleh menafikan hak kaum lain di Malaysia.

“Kami di Sabah telah menjadi contoh perpaduan dalam kepelbagaian dan perpaduan kerana, walaupun berbeza bangsa dan agama, kita telah hidup bersama secara harmoni sejak sekian lama tanpa mengira ideologi politik, itulah yang juga digalakkan oleh Kerajaan Perpaduan peringkat kebangsaan.

“Justeru, saya menyeru rakyat menyokong calon-calon Kerajaan Perpaduan dalam hal ini pilihan raya negeri,” katanya.

Antara rombongan GRS pada majlis itu ialah Timbalan Pengerusi, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Naib Pengerusi Datuk Masiung Banah dan Ketua Penerangan Datuk Joniston Bangkuai.

Turut hadir ADUN Kawang, Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar, ADUN Pantai Dalit, Datuk Jasnih Daya, ADUN Tempasuk Arshad Bistari, Ahli Parlimen Tawau, Lo Su Fui dan Senator Datuk Bobbey Suan.

Hajiji juga meluangkan masa untuk bertemu dan bercakap dengan rakyat Sabah yang tinggal di Negeri Sembilan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *