Esscom
Victor (tiga kanan) bersama Yong (dua kiri), Gan (dua kanan) dan pegawai dari Esscom dan POIC Sabah di POIC Lahad Datu pada 20 Julai lepas ( Sumber Foto: Ihsan ESSCOM )

LAHAD DATU, SABAH – Persepsi mengenai keselamatan Sabah dan interaksinya dengan sentimen pelaburan semakin dilihat secara mendalam yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Komander baharu Kawasan Keselamatan Timur Sabah (Esscom) DCP Victor Sanjos berkata Esscom mengambil perhatian terhadap hasrat kerajaan Sabah untuk membangunkan pantai Timur negeri itu, yang membentuk sebahagian besar wilayah Esscom.

Beliau berkata Esscom menyedari kepentingan strategik Sabah timur dalam rancangan negeri itu untuk bertindak sebagai hab ekonomi BIMP-EAGA.

Ia juga menyedari nasihat perjalanan oleh kerajaan negara asing (termasuk Jepun, Hong Kong dan AS) yang mengingatkan rakyat mereka supaya tidak melawat Sabah dan kesan nasihat tersebut terhadap sentimen pelabur.

Victor juga berkata bahawa Esscom telah mengambil perhatian perkara-perkara kebimbangan yang dibangkitkan oleh pelbagai pihak, termasuk POIC Sabah Sdn Bhd yang POIC Taman Perindustrian Lahad Datu dijadualkan memainkan peranan penting sebagai hab logistik masa depan seluruh BIMP-EAGA yang mempunyai lebih 80 bilion orang.

Komander itu menyatakan sentimennya bahawa sebagai anak kelahiran Sabah, beliau ingin menggunakan kedudukannya untuk melihat bahawa Esscom menyumbang kepada mempercepatkan pusingan roda ekonomi gergasi timur Sabah dan, seterusnya, BIMP-EAGA.

Menyuarakan kesimpulan pendahulunya, DCP Sanjos berkata walaupun tahap risiko adalah ingatan yang jauh dari pasca 2013 dan hampir tidak ada insiden sempadan yang perlu diberi perhatian, geografi, sempadan berliang dan perdagangan yang rancak dan pergerakan orang di perairan Esscom bermakna adalah berhati-hati untuk berjaga-jaga.

Mengenai perintah berkurung yang berterusan di beberapa kawasan perairan Esscom dan bagaimana komunike Esscom tertentu boleh menyampaikan ketakutan dan bukannya jaminan, DCP Sanjos berkata apa yang dipanggil ‘perintah berkurung’ yang dikenakan ke atas laut, adalah untuk mengawal pergerakan kapal air di pantai yang panjang.

‘Kami akan memperbaiki cara kami menyampaikan mesej kami,” katanya memberi jaminan semasa melawat POIC Lahad Datu baru-baru ini.

Sementara itu, beliau mendedahkan bahawa Esscom telah menyatakan hasrat untuk berpindah dari premis yang disewanya di Bandar Lahad Datu ke pangkalan tetap dalam POIC Lahad Datu.

Bukan sahaja terdapat kluster kediaman yang selesa di POIC Lahad Datu, ibu pejabat Esscom baharu yang dimaksudkan akan berada berdekatan dengan logistik pelabuhan.

Hasrat Esscom telah disampaikan kepada pengerusi POIC Sabah Datuk Seri Yong Teck Lee dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan POIC Sabah Datuk Fredian Gan semasa mesyuarat mereka, termasuk pengurus kanan syarikat itu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *