Uppm
Hajiji menyaksikan sesi angkat sumpah 14 PPM di Menara Kinabalu hari ini ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor mahu semua Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) memberikan perkhidmatan terbaik kepada pengundi di kawasan masing-masing.

“Anda mempunyai peranan penting dan tanggungjawab yang besar. Pelantikan ini bukanlah satu keistimewaan.

“Saya mahu anda sentiasa bekerjasama rapat dengan wakil rakyat anda dalam memberi perkhidmatan kepada pengundi.

“Kami tidak mahu melihat mana-mana daripada anda melakukan perkara mengikut kehendak sendiri, tetapi melaksanakan tanggungjawab dengan bersungguh-sungguh,” katanya selepas menyaksikan majlis angkat sumpah oleh 14 PPM baharu di Menara Kinabalu, di sini, hari ini.

Ketua Menteri berkata fungsi PPM adalah untuk memberi gambaran yang jelas tentang dasar-dasar kerajaan, khususnya pembangunan yang dijalankan dalam tempoh dua setengah tahun ke peringkat akar umbi.

“PPM mesti menjelaskan kepada rakyat rancangan pembangunan kerajaan khususnya Hala Tuju Sabah Maju Jaya,” katanya.

Hajiji berkata adalah juga penting bagi semua orang untuk bekerjasama kerana Kerajaan Negeri berusaha untuk menghapuskan kemiskinan di Sabah.

Dengan lebih kurang dua tahun lagi sebelum penggal kerajaan negeri sekarang tamat, PPM berada dalam kedudukan untuk berkhidmat kepada rakyat dan, dalam proses itu, membantu wakil rakyat masing-masing untuk mendapatkan semula kerusi itu pada pilihan raya negeri akan datang, katanya.

Empat belas PPM mengangkat sumpah di hadapan Menteri Besar hari ini ialah Abd Rashid Saidin (Ibu Pejabat UPPM), Muhammad Tasan (Bengkoka), Sharif Kadah Sharif Osman (Bandau), Saikom Watis (Kadamaian), Rosita Ganggang (Inanam), Alex Tan Liang Boon (Likas), Lee Li Mei (Api-Api), Chin Thau Kwong (Luyang), Shamsur Zulkifli (Petagas), Cyril Gerald Liew (Kapayan), Ana Maria Bernadus (Limbahau), Max Million Lee Yun Vui (Tanjung Papat), Juslee Arpaih (Sukau) dan Mohamad Latip Katik (Kunak).

Turut hadir Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Safar Untong, Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Nizam Abu Bakar Titingan dan Datuk Abidin Madingkir, dan Pengarah Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM), Datuk Awang Kadin Tang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *