Christina
Kamaruzzaman menyampaikan cenderahati kepada Christina ( Sumber Foto: Ihsan KePKAS )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew telah dimaklumkan oleh Pengurusan Malaysia Airports Sdn Bhd (MASB) bahawa MASB memperuntukkan sejumlah RM8.4 juta untuk menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Delegasi empat anggota MASB diketuai oleh Pengurus Besar Kanan Kamaruzzaman Razali mengadakan kunjungan hormat terhadap Christina di pejabatnya pada Selasa lepas untuk memberi taklimat kepadanya mengenai Pelan Pengoptimuman KKIA.

Menurutnya daripada jumlah itu, RM1.4 juta akan dibelanjakan untuk menambah baik tandas awam di lapangan terbang, manakala bakinya akan digunakan untuk projek menaik taraf lain.

Ini termasuk penurapan semula landasan, dan menaik taraf lot komersial serta sistem alamat awam (PA).

Christina turut berkata MASB memperuntukkan sejumlah RM11 juta untuk pelan pengoptimuman Lapangan Terbang Tawau.

Menurutnya, pelan itu memerlukan penyediaan tandas tambahan, menaik taraf kawasan daftar masuk dengan pengasingan yang betul antara segmen antarabangsa dan domestik, membesarkan ruang rehat berlepas, menambah lebih banyak lot kedai dan menutup kawasan lapang untuk pemasangan unit penyaman udara.

“Saya sangat gembira mendengar berita baik daripada Malaysia Airports. Pelan pengoptimuman ini paling tepat pada masanya, memandangkan peningkatan berterusan pelancong ke Sabah selepas kami membuka semula sempadan antarabangsa kami.

“Pelan untuk kedua-dua KKIA dan Lapangan Terbang Tawau adalah untuk kemudahan pelancong.

“Kerja dijangka bermula tahun ini tetapi pelaksanaan mengambil masa. Sebagai contoh, membina lebih banyak tandas mungkin mengambil masa enam hingga lapan bulan untuk disiapkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Memberi taklimat kepada Christina mengenai Pelan Pengoptimuman KKIA, Kamaruzzaman berkata KKIA adalah lapangan terbang kedua tersibuk di Malaysia dari segi pengendalian penumpang.

“Ia direka untuk kapasiti 9 juta penumpang setahun. Sehingga Jun tahun ini, lapangan terbang itu telah mengendalikan 3,299,076 penumpang dengan 28,642 pergerakan pesawat,” katanya.

Turut hadir Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian I Mary Malangking, Pengurus Kanan Mohd Sabri Abd Aziz (Kejuruteraan, Ibu Pejabat MASB, KL), Pengurus Kanan Sunif Naiman (Operasi, Ibu Pejabat MASB, KL) dan Pengurus Operasi KKIA, Hassim Duman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *