Kekecohan
Suasana kekecohan akibat insiden pembakaran Al Quran di Sweden ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

PUTRAJAYA, SELANGOR – Kementerian Luar memanggil Duta Besar Sweden ke Malaysia, Dr Joachim Bergstrom, semalam untuk menzahirkan kecaman keras kerajaan Malaysia terhadap tindakan menghina kitab suci Al-Quran di Stockholm, Sweden pada 20 Julai lalu.

Memetik sumber Bernama, Kementerian Luar (Wisma Putra) dalam satu kenyataan memaklumkan, dalam pertemuan itu, pihaknya menegaskan kepada Duta Besar bahawa kebebasan bersuara perlu diamalkan dengan penuh tanggungjawab serta mengambil kira sensitiviti agama kepelbagaian komuniti global.

“Kementerian ini menegaskan kembali bantahan dan kekecewaan Malaysia terhadap Kerajaan Sweden yang memberi kelulusan dan membenarkan tindakan menghina Al-Quran dilakukan berulang kali di Sweden dengan alasan kebebasan bersuara.

“Walaupun cubaan membakar Al-Quran itu gagal, tindakan provokatif memijak kitab suci ini tetap mengakibatkan kegusaran dan menyinggung jutaan umat Islam seluruh dunia,” menurut kenyataan itu.

Wisma Putra menggesa Kerajaan Sweden menilai semula pelaksanaan konsep kebebasan bersuara dan mengambil langkah segera dan tindakan perlu untuk menamatkan ‘Islamofobia berstruktur.’

“Perbuatan tidak menghormati mana-mana agama berpotensi mencetuskan kebencian dan akan menjejaskan keharmonian serta budaya hidup bersama secara aman dalam kalangan masyarakat berbilang agama,” menurut kenyataan itu.

Ini kali ketiga tindakan keji itu dilakukan di Sweden tahun ini, selepas insiden pertama dan kedua pada Januari dan Jun lalu.

Kekecohan
Suasana kekecohan akibat insiden pembakaran Al Quran di Sweden ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *