Christina
Christina (tengah) menerima cenderamata daripada Japlin (kiri) – ( Sumber Foto: Ihsan KePKAS )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew mencadangkan persembahan kebudayaan etnik mingguan di Lintasan Deasoka di sini sebagai sebahagian daripada ‘tamu’ setiap Ahad bagi mempamerkan budaya tradisi kaum dan kumpulan etnik peribumi masing-masing di Sabah.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Program Persembahan Seni dan Budaya yang julung kali diadakan oleh Persatuan Rumpun Bajau Sama Sabah (PRBSS) Cawangan Bandaraya Kota Kinabalu pada Ahad, menurutnya persembahan kebudayaan mingguan setiap pagi Ahad itu akan menjadi produk pelancongan baharu untuk menarik pelancong dan pengunjung ke ibu negeri.

“Saya telah membincangkan cadangan program ini dengan Datuk Bandar Datuk Noorliza Awang Alip, di mana Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) akan bekerjasama dengan Lembaga Kebudayaan Sabah (LKNS) dalam mengadakan pertunjukan kebudayaan Ahad secara berkala. LKNS adalah agensi di bawah kementerian saya.

“Sehubungan itu, saya mencadangkan agar DBKK membina bangunan separuh kekal (di sekitar Lintas Deasoka) untuk mengadakan persembahan kebudayaan etnik secara bergilir-gilir.

“Masyarakat Cina, Kadazandusun dan Murut juga dialu-alukan untuk mempersembahkan tarian tradisional mereka,” kata Christina, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Api-Api.

Terdahulu, dalam ucapannya, menteri berkata Sabah adalah destinasi percutian pertama di Malaysia bagi kebanyakan pelancong asing berdasarkan pelbagai tempat yang cantik dan menarik.

“Kami mempunyai Gunung Kinabalu, pusat peranginan pulau dan tempat menyelam. Terutamanya, Sabah mempunyai 34 kumpulan etnik asli, kumpulan terbesar seumpama itu di negeri ini, masing-masing mempunyai budaya tradisinya sendiri.

“Ini sebenarnya kekayaan dan sumber pendapatan Sabah melalui aktiviti pelancongan, seni dan budaya.

“Kita mesti mengekalkan rekod unik kepelbagaian etnik ini untuk anak cucu seiring dengan slogan Kerajaan – Sabah Maju Jaya – yang diilhamkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor,” katanya.

Sementara itu, Christina mengumumkan peruntukan RM20,000 daripada kementeriannya kepada PRBSS untuk membeli set kulintangan untuk aktiviti kebudayaan.

Kulintangan ialah alat muzik tradisional khas bagi kumpulan etnik asli Sabah. Ia dimainkan semasa perayaan, perayaan dan acara rasmi. Muzik digubah pada deretan lapan atau sembilan gong tembaga kecil.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Petagas Awang Ahmad Sah Awang Sahari, Naib Presiden PRBSS Datuk Japlin Akim, dan Ketua PRBSS cawangan Kota Kinabalu, Shamsuddin Awang Aman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *