Ewon
Ewon sekitar perasmian Majlis Penutupan Minggu PMKS sempena Minggu Usahawan Negara Zon Sabah bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) – ( Sumber Foto: Ihsan KUSKOP )

KOTA KINABALU, SABAH – Minggu Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) Zon Sabah sempena Minggu Usahawan Negara (MUN) tahun ini mencatatkan jualan lebih RM4.34 juta, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick.

Beliau berkata, ini menjadikan jumlah keseluruhan jualan MUN dan Minggu PMKS tahun ini sebanyak RM82.86 juta.

“Jumlah ini melebihi sasaran jualan dan potensi jualan yang ditetapkan sebanyak RM70 juta di seluruh negara.

“Sambutan MUN dan Minggu PMKS telah diadakan di enam zon termasuk Sabah iaitu di Zon Utara (Pulau Pinang), Zon Selatan (Melaka), Zon Pantai Timur (Pahang), Zon Sarawak dan peringkat kebangsaan di Kuala Lumpur,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutupan Minggu PMKS sempena Minggu Usahawan Negara Zon Sabah bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini, semalam.

Majlis terbabit dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri 1 Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan mewakili Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor.

Turut hadir, Menteri Pembangunan Perindustrian Dan Keusahawanan Sabah Phoong Jin Zhe, Pengerusi SME Corp Malaysia Tan Sri Bernard Giluk Dompok, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Usahawan) Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Zamri Salleh, Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia Rizal Nainy dan Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah Datuk Thomas Logijin.

Ewon berkata, selain bertujuan untuk memupuk budaya keusahawanan, penganjuran MUN dan Minggu PMKS juga bertindak sebagai salah satu platform mempromosikan produk dan perkhidmatan PMKS.

“Tahun ini buat pertama kalinya tema “Sokong Lokal, Sokong PMKS” dipilih sebagai tema MUN dan Minggu PMKS. Ini menunjukkan komitmen berterusan Kerajaan melalui KUSKOP dalam membangunkan usahawan dan koperasi tempatan di Malaysia termasuklah usahawan francais.

“Bagi menarik lebih ramai pengunjung pada tahun ini, lebih banyak aktiviti menarik telah diadakan di seluruh negara melibatkan pelbagai kementerian, agensi, kerajaan negeri, serta rakan-rakan strategik,” katanya.

Katanya lagi, selaras dengan matlamat Dasar Keusahawanan Negara (DKN2030) kerajaan serius melaksanakan pelbagai inisiatif strategik bagi mencapai matlamat itu.

“KUSKOP selaku urusetia Majlis Pembangunan Usahawan PMKS Kebangsaan (MPUPK) sentiasa komited memastikan koordinasi dan penyelarasan antara kementerian dan agensi-agensi berkaitan dapat digembelingkan dengan lebih berkesan agar tiada pertindihan dalam membantu membangunkan usahawan.

“Bagi memastikan kita sentiasa mengamalkan kaedah semak dan seimbang, kita harus bijak membahagikan tugas. Contohnya, terdapat agensi yang memiliki punca kuasa undang-undang (akta) yang membolehkan mereka melaksanakan penguatkuasaan.

“Manakala agensi-agensi lain pula melaksanakan program-program pembangunan usahawan. Kerjasama sebegini amat penting bagi memastikan pembangunan ekosistem keusahawanan yang kukuh di Malaysia,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *