DENGKIL – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) akan mengadakan sesi libat urus dengan semua bahagian pembangunan universiti dalam masa terdekat bagi mengetahui keadaan Internet di kampus masing-masing.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata beliau telah meminta MCMC serta Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Digital Datuk Mohamad Fauzi Md Isa untuk menyertai sesi libat urus itu dalam usaha memantapkan kesalinghubungan di kampus.

“Diadakan secepat mungkin. Saya serah kepada MCMC untuk jemput wakil bahagian pembangunan institut pengajian tinggi awam (IPTA) supaya diadakan sesi tersebut,” katanya kepada pemberita selepas meninjau keadaan Internet di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Selangor kampus Dengkil di sini semalam.

Fahmi Fadzil…

Mengenai tinjauan keadaan Internet di UiTM itu, beliau berkata kaedah pengurusan Internet di universiti itu adalah baik dan boleh dijadikan rujukan untuk semua universiti.

Katanya UiTM tersebut telah memperuntukkan RM3.38 juta untuk meningkatkan jumlah akses point dari 100 ke 200 unit manakala setiap dua bilik asrama dilengkapi dengan satu wi-fi router.

“Ini membolehkan pelajar dapatkan akses Internet lebih baik dan lebih laju…sebagai rangkuman, saya lihat apa yang diusahakan di UiTM Dengkil ini mungkin boleh dijadikan benchmark atau template untuk dilaksana di kampus lain,” katanya.

Secara umumnya, Fahmi berkata aspek pengurusan Internet di dalam kampus adalah di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) manakala KKD melibatkan ‘liputan luar’ iaitu pencawang.

Beliau turut meminta MCMC melaksanakan tindakan berkaitan pencawang di sekitar universiti supaya ia mampu memberi liputan Internet menyeluruh di kawasan kampus.

“Insya-Allah, kita (KKD dan KPT) akan bekerjasama dan saya telah berbincang dengan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

“MCMC akan beri kerjasama penuh atasi masalah ini (Internet di kampus),” katanya.

Terdahulu pada Sabtu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa Program Temu Anwar di Universiti Utara Malaysia, Sintok di Kedah dilaporkan meminta Fahmi memberi keutamaan berkaitan kesalinghubungan Internet yang lebih baik di kampus universiti seluruh negara.

Anwar berkata kemudahan Internet di kampus universiti merupakan satu keperluan asas dan menjadi elemen penting yang harus disediakan seperti buku teks.

– BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *