Joniston
Joniston dan TC Goh menyalakan obor sebagai gimik pelancaran Larian Obor Tuaran Sempena Larian Kebangsaan ke -38 Pesta Kebudayaan Cina di Kuil Ling San ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

TUARAN, Ketua Menteri Datuk Seri, Hajiji Noor menghargai sokongan berterusan masyarakat Cina untuk berdiri bersama kerajaan negeri sebagai rakan kongsi dalam kemajuan dalam setiap bidang pembangunan.

“Kerajaan negeri sentiasa menjaga kepentingan semua masyarakat, termasuk masyarakat Cina.

“Kami telah menyokong banyak aktiviti dan program yang diterajui atau dianjurkan oleh persatuan Cina, terutamanya dalam sektor kebudayaan, komersial, kebajikan dan pendidikan melalui perkongsian dan sokongan kewangan,” katanya.

Hajiji berkata dengan sokongan rakyat, kerajaan negeri ke arah kemajuan pembangunan di bawah Pelan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ).

“Hasil kutipan RM7 bilion kami adalah bukti kejayaan kami,” katanya.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan semua kejayaan dan rancangan ini hanya akan berjaya jika persekitaran kondusif untuk mencapai matlamat pembangunan.

“Untuk ini berlaku, adalah penting kita mempunyai kestabilan politik. Kita mesti membuang sebarang bentuk perpecahan yang hanya akan memisahkan kita semua.

“Marilah kita berganding bahu merealisasikan empat tonggak pertumbuhan bagi menyokong pembangunan negeri agenda Sabah Diutamakan, Sabah Maju, Sabah Sejahtera dan Sabah Bersatu. Kita boleh lakukannya.

“Kerajaan negeri tidak akan berpuas hati tetapi akan terus membawa lebih banyak pelaburan ke negeri ini yang boleh mewujudkan lebih banyak putaran ekonomi,” katanya pada majlis pelancaran rasmi Larian Obor Tuaran sempena Larian Kebangsaan ke-38 Pesta Kebudayaan Cina di Kuil Ling San di sini hari ini.

Ucapan beliau disampaikan oleh Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu.

Hajiji berkata larian obor adalah penting kerana ia mengumpulkan masyarakat Cina untuk mempromosikan budaya dan warisan kepada rakyat.

“Nyalaan obor sudah tentu boleh mencetuskan perasaan yang baik juga yang dapat menyatukan rakyat semua kaum dan latar belakang untuk tujuan yang baik dan menyebarkan kesedaran budaya.

“Rakyat Sabah, tanpa mengira kaum, agama, budaya dan kepercayaan, hidup dalam keharmonian, menghormati perbezaan di samping mengekalkan identiti budaya mereka.

“Ini benar-benar intipati perpaduan dalam kepelbagaian yang kita semua amat berbangga dan bertuah untuk menikmatinya,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *