Armizan
Armizan (depan,tengah) bergambar kenangan bersama peserta bengkel ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Wakil-wakil rakyat perlu terlibat dalam pengurusan bencana, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-tugas Khas), Datuk Armizan Ali.

Menurutnya, keterlibatan setiap wakil rakyat adalah penting dalam memastikan kualiti pengurusan bencana di peringkat daerah dapat ditingkatkan lagi.

“Antara penambahbaikan yang dilaksanakan dalam pengurusan bencana adalah melibatkan semua Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dalam daripada semua kawasan tanpa mengira daripada kerajaan mahupun pembangkang.

“Bermula bulan Januari lepas, pekeliling telahpun dikeluarkan agar semua wakil-wakil rakyat dilibatkan sebagai ahli dalam Jawatankuasa Pengurusan Bencana di peringkat daerah.

“Bencana tidak mengenal logo atau warna parti politik, semua diiktiraf sebagai pemegang taruh yang memainkan peranan penting dalam memastikan pengurusan bencana dapat ditingkatkan,” katanya kepada media selepas merasmikan Majlis Penutupan Bengkel Penyelarasan Operasi dan Pengurusan Bencana Negeri Sabah 2023 di sini, pada Selasa.

Dalam pada itu, Armizan memaklumkan pihaknya berusaha untuk mewujudkan premis operasi bagi 45 pejabat Angkatan Pertahanan Awam (APM) daerah.

“Sehingga ke hari ini, sebanyak 45 pejabat APM belum mempunyai premis pejabat sendiri yang mana kebanyakannya adalah di Sabah dan Sarawak.

“Sehubungan dengan itu, kita masih berusaha untuk menyediakan premis operasi APM ini antaranya mewujudkan kerjasama dengan kerajaan negeri dan juga syarikat swasta,” tambah beliau.

Bengkel anjuran Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) itu disertai 100 penjawat awam daripada 17 agensi kerajaan persekutuan dan negeri antaranya, Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Penerangan Negeri Sabah, Angkatan Tentera Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Angkatan Pertahanan Awam.

Turut hadir, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pentadbiran), Datuk Diyanah Abdullah mewakili Setiausaha Kerajaan Negeri, Timbalan Ketua Operasi NADMA, Meor Ismail Meor Hakim, Timbalan Setiausaha Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan, Jabatan Ketua Menteri, Mohd Rizan Abran dan Penolong Pesuruhjaya Pertahanan Awam, Mohtar Samat. — JABATAN PENERANGAN SABAH 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *