Joniston
Ketua Penerangan GRS, Datuk Joniston Bangkuai ( Sumber Foto: Gambar Google )

KOTA KINABALU, SABAH – Sebarang langkah yang boleh menggalakkan perpaduan dan mengukuhkan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) wajar mendapat sokongan, kata Ketua Penerangannya Datuk Joniston Bangkuai.

Beliau menegaskan bahawa sebarang inisiatif memupuk perpaduan adalah terpuji dan wajar mendapat pengiktirafan, satu sentimen yang beliau percaya dikongsi oleh akar umbi.

Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan semalam mendedahkan potensi penggabungan antara partinya dan Parti Bersatu Sabah (PBS) dengan objektif untuk mengukuhkan kedudukan politik mereka menjelang pilihan raya negeri akan datang.

Joniston, yang juga Ketua Penerangan PBS, menganggap langkah sedemikian memerlukan pertimbangan yang teliti dan bernas antara kedua-dua pihak.

“Saya percaya idea itu perlu dibincangkan terlebih dahulu dan dibincangkan secara menyeluruh oleh majlis tertinggi kedua-dua parti dalam perjalanan ke hadapan,” katanya.

Memandangkan landskap politik Sabah yang dinamik, gabungan PBS dan STAR boleh melambangkan transformasi strategik.

“Dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) 2020, terdapat kerusi di mana PBS dan STAR bertanding sesama sendiri,” katanya.

PBS memperoleh tujuh kerusi dan enam bagi STAR.

Beliau menekankan semula cabaran berterusan pembahagian kerusi dan pemilihan calon, punca perselisihan dalaman yang terkenal dalam gabungan politik.

Joniston juga mengimbau kembali pakatan yang sama sebelum pilihan raya umum 2018 melibatkan PBS, Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut (Upko) Bersatu ketika itu dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), walaupun ketiga-tiga parti itu merupakan ahli komponen Barisan Nasional (BN).

“Perpaduan dalam pakatan politik mempunyai kepentingan unik dalam arena politik Sabah.

“Sebuah barisan yang disatukan berpotensi membendung tindakan yang memecah-belahkan dan pertikaian mengenai peruntukan kerusi.

“Pertimbangan utama ialah perpaduan dan ia berpotensi memperkukuh gabungan negeri GRS,” tegasnya.

Walaupun cadangan penggabungan mendapat minat dan penelitian yang mendalam, kejayaan pelaksanaannya bergantung pada perbincangan dan persetujuan menyeluruh mengenai perkara penting seperti nama, logo dan struktur kepimpinan parti baharu.

“Selagi ia menggalakkan perpaduan dan mengukuhkan GRS, saya menyokong idea itu,” katanya dalam sebuah kenyataan hari ini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *