Hajiji
Hajijj menerima cenderahati daripada Sri Wan Ahmad selepas mesyuarat ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mengeluarkan arahan tegas hari ini kepada semua ketua jabatan dan pegawai daerah supaya menyegerakan pelaksanaan projek pembangunan Persekutuan di negeri ini.

“Dengan baki enam bulan lagi, saya mahu semua ketua jabatan dan pegawai daerah ambil maklumkan isu-isu yang menghalang pelaksanaan.

“Lakukan yang terbaik untuk melaksanakan dan menyelesaikan mereka tahun ini,” katanya ketika mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Negeri (MTPNg) bertempat di Menara Kinabalu, di sini, hari ini.

Ketua Menteri mahu laporan kemajuan terperinci pada mesyuarat MTPNng akan datang September ini.

Sabah telah diperuntukkan RM6.05 bilion dalam Belanjawan Negara tahun ini, yang ketiga tertinggi selepas Wilayah Persekutuan dan Selangor.

Bagaimanapun, di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), hanya 21.61 peratus daripada 1,181 projek untuk Sabah telah dilaksanakan.

Susulan masa yang semakin suntuk, Hajiji berkata kerajaan negeri telah mencadangkan penubuhan Kumpulan Wang Amanah di mana peruntukan yang tidak digunakan untuk tahun tersebut boleh disimpan dan digunakan untuk tahun yang akan datang.

Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz turut menghadiri mesyurat itu.

Turut hadir Timbalan Menteri, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan, Datuk Dr Joachim Gunsalam and Datuk Shahelmey Yahya, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, Datuk James Ratib, Menteri Pelancongan, Kebudayaan Alam Sekitar, Datuk Christina Liew, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ellron Angin, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong dan Pegawai Pembangunan Sabah, Samsul Dollah.

Dalam mesyuarat itu, turut dimaklumkan bahawa di bawah data MyProjek pada 12 Jun 2023, kira-kira 141 projek di bawah RM50 juta bernilai RM1.6 bilion akan diberikan kepada kerajaam negeri melalui Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Pengairan dan Saliran.

“Dalam hal ini, saya menggesa semua ahli jawatankuasa MTPNng mengambil iktibar dan melakukan perkara ini.

“Perlu diingatkan bahawa Perdana Menteri dalam ucapannya kepada negeri dan persekutuan perkhidmatan awam Februari lalu telah memberi tempoh enam bulan untuk melihat keberkesanan langkah itu.

“Sepatutnya tiada lagi alasan untuk menunggu kelulusan daripada Persekutuan sebagai alasan untuk projek yang tertangguh. Rakyat dan kerajaan akan rugi jika berlaku kelewatan dalam melaksanakan projek yang diluluskan,” katanya.

Hajiji juga menggesa pelbagai ketua jabatan dan pegawai daerah untuk merealisasikan agenda miskin sifar tegar menjelang akhir tahun ini seperti yang dikemukakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya mahu semua pegawai daerah turun padang dan mengesahkan butiran yang dikategorikan sebagai miskin tegar di kawasan masing-masing. Kami mahu status sebenar mereka direkodkan,” katanya.

Beliau juga menggesa jabatan berkaitan yang dibebani dengan “projek sakit” untuk menamatkan kontraktor tidak berprestasi yang telah menghalang penyiapan projek.

Antara projek yang sakit ialah projek di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *