Hajiji
Hajiji (tengah) bersama Tiong (kanan) dan Jeffrey (kiri) memukul drum sebagai tanda perasmian program MOTAC Bersama Komuniti di Keningau bertempat di Kompleks Sukan Keningau ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KENINGAU, SABAH – Sabah yakin mampu mencatatkan lebih 1.7 juta ketibaan pelancong ini tahun susulan negeri ini terus mencatatkan trend yang meningkat sejak pembukaan semula sempadan selepas pandemik COVID-19.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata Sabah mencatatkan sejumlah 792,899 ketibaan pelawat dari Januari hingga April tahun ini, terdiri daripada 565,424 domestik dan 227,475 pelawat antarabangsa, menandakan peningkatan 94.1 peratus berbanding dengan 408,530 bagi tempoh yang sama tahun lepas.

“Ini memberi petanda yang baik untuk Sabah kerana kami terus mendorong lebih banyak perjalanan udara ke Sabah untuk menambah 100 penerbangan antarabangsa mingguan semasa dengan jumlah kapasiti tempat duduk 18,164 dan penerbangan domestik 366 dengan jumlah kapasiti tempat duduk 60,303,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Program Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) Bersama Komuniti di Kompleks Sukan, di sini, malam tadi.

Hajiji berkata, kerajaan negeri berusaha memajukan sektor pelancongan melalui menaik taraf kemudahan asas pelancongan untuk keselesaan dan keselamatan pelancong serta membangunkan dan meningkatkan kemahiran pengusaha pelancongan berasaskan komuniti (CoBT).

Katanya, pihaknya memberi keutamaan kepada CoBT dan mahu ia diperluaskan di seluruh negeri supaya lebih ramai pengusaha di kawasan luar bandar mendapat manfaat daripada peluang ekonomi.

Ketua Menteri berkata pada 2019, dua projek perintis CoBT di Kiulu, Tuaran dan Kadamaian, Kota Belud telah menunjukkan prestasi yang sangat baik dengan Kiulu menjana pendapatan RM5.45 juta, menarik 54,000 pengunjung dan mewujudkan 300 pekerjaan manakala projek di Kadamaian menjana RM2. 57 juta hasil, menarik 217,000 pelawat dan mencipta 251 pekerjaan.

CoBT sejak itu telah diterima pakai di banyak daerah di negeri ini termasuk di pedalaman dan Keningau, yang merupakan syurga pelancongan untuk pelancongan, budaya, alam sekitar, makanan dan peminat sejarah.

Sehubungan itu, katanya kerajaan negeri melalui Kementeria Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeti telah memperuntukkan RM10 juta di bawah inisiatif Tawaran Baru Sabah untuk membaiki infrastruktur asas pelancongan di kawasan luar bandar, bukan sahaja memanfaatkan Keningau tetapi juga Nabawan, Tenom dan Tambunan.

“Kami juga berbangga kerana negeri lain di Malaysia seperti Terengganu, Melaka, Sarawak dan Pahang telah melihat ke Sabah untuk belajar daripada kejayaan kita membangunkan luar bandar industri pelancongan.

“Kami yakin menjelang 2030, Sabah akan mencapai 80 peratus standard ASEAN sasaran pematuhan untuk CoBT di Sabah,” katanya.

Sehingga kini, Sabah telah memenangi pelbagai anugerah pelancongan di peringkat antarabangsa.

“Saya harap MOTAC hari ini bersama program komuniti Keningau akan menggalakkan penglibatan masyarakat dalam memperkenalkan seni, budaya, warisan dan budaya tempatan aktiviti kepada orang ramai dan pelawat dari luar negara.

“Ia adalah platform yang sesuai untuk mempromosikan pelancongan domestik dan meningkatkan kesedaran orang ramai tentang Tahun Melawat Malaysia 2025 dan kempen Cuti-Cuti Malaysia, yang akan menyumbang kepada lebih banyak pendapatan daripada pelancongan untuk negeri dan negara,” katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Tiong King Sing kerana mengumumkan peruntukan RM2 juta untuk menaik taraf infrastruktur pelancongan di Keningau.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan, Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Khairul Firdaus Akbar Khan dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Joniston Bangkuai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *