Ronald
Ronald melihat Rina (tengah) menyampaian surat watikah pelantikan Srikandi Bersatu Sabah kepada Rahimah Majid ( Sumber Foto: Ihsan PN Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Perikatan Nasional (PN) Sabah akan mengadakan mesyuarat untuk membincangkan situasi komponen SAPP dan PAS dengan kerajaan negeri GRS.

Ketua PN dan BERSATU Sabah Datuk Seri Ronald Kiandee itu berkata ianya bukanlah suatu isu dan sambil memikirkan wajar bahawa kedudukan itu kekal.

“Buat masa ini, PN iaitu BERSATU, GERAKAN, PAS dan SAPP dan begitu juga di Sabah, bergerak sendiri,” katanya.

Ronald menjawab soalan sama ada PN Sabah bercadang untuk bekerjasama dengan parti tempatan menjelang pilihan raya.

“Kami telah membincangkan perkara ini tetapi satu mesyuarat lagi akan diadakan dalam masa dua minggu untuk mengukuhkan lagi kehadiran gabungan PN di Sabah.

“Kenapa perlu bekerjasama dengan pihak lain? Kami PN…Saya tahu beberapa parti lain cuba menyertai Barisan Nasional baru-baru ini tetapi buat masa ini kami kekal dengan komponen kami.

“STAR ada bersama kami pada mulanya tetapi telah menarik diri. SAPP ialah salah satu ahli majlis tertinggi PN dan begitu juga terpakai di peringkat negeri.

“Memang begitu (ADUN dilantik SAPP dan PAS mesra dengan GRS) tetapi kita boleh teruskan. Keadaannya agak rumit tetapi komponen itu kekal,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa penyampaian watikah pelantikan 21 ketua bahagian Srikandi (sayap wanita) BERSATU Sabah di sebuah hotel di Sembulan, sini, pada Sabtu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *