Dewan
Ladislaus (duduk, kiri) menurun tandatangan bersama dengan Allan (duduk, kanan) sambil diperhatikan oleh Julita (tengah) – ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kadazandusun (KCCI) dan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Dayak (DCCI) bergabung untuk menuntut peruntukan lebih banyak daripada kerajaan persekutuan.

Dua memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani pada penutup acara “Biz-Talk” yang diadakan di sebuah hotel di sini pada Jumaat termasuk satu memorandum persefahaman yang akan dimajukan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri negeri masing-masing.

Kandungannya mempunyai kaitan dengan usahawan orang asal Borneo yang mahukan pendapat yang lebih besar mengenai kontrak persekutuan RM50 juta dan ke bawah sepertimana kuasa dijanjikan akan diberi kepada Sabah dan Sarawak.

Selain itu, mereka sedang bercandang untuk membentuk lebih anak syarikat gabungan Sabah dan Sarawak.

Merasmikan majlis itu, Menteri Kewangan Negeri Datuk Masidi Manjun mengulangi bahawa pemindahan ibu negara Indonesia ke Kalimantan Timur, Nusantara akan melonjakkan kedudukan Sabah dan Sarawak dari segi ekonomi.

“Kesan limpahan pembangunan di Kalimantan mungkin menjadikan negeri itu sebagai lombong emas yang boleh diterokai untuk memanfaatkan peluang pembangunan yang pesat.

“Gabungan antara Sabah dan Sarawak akan menjadi kuasa besar di Malaysia yang mempunyai kelebihan daya saing.

“Tidak mustahil perkara ini akan menjadi kenyataan pada masa hadapan dan pastinya memberi manfaat kepada usahawan dan peniaga tempatan,” katanya.

Ucapan beliau disampaikan oleh Pembantu Menteri Kewangan Negeri, Datuk Julita Mojungki.

Presiden KCCI Datuk Ladislaud Maluda berkata kedua-dua dewan yang telah beroperasi lebih 14 tahun itu mengadakan kira-kira empat forum sahaja dan mahukan lebih banyak anjuran.

“Sebelum ini perniagaan agak lancar tetapi kini semua orang telah terjejas ekoran pandemik. Banyak yang menderita dan ini antara kandungan yang akan dibangkitkan kepada Anwar.

“Beliau berjanji akan memberi perhatian khusus kepada Sabah dan Sarawak. Infrastruktur biasa didengari tetapi beliau telah menjanjikan untuk menonjolkan bidang keusahawanan,” katanya.

Presiden DCCI Datuk Allan Keripin berkata matlamat bersama adalah untuk mendapatkan orang Dayak dan Kadazandusun menyertai lebih banyak program pembangunan kerajaan.

“Kami juga mendapatkan bantuan kerajaan dalam bentuk latihan kerana kebanyakan ahli kami bukan dari latar belakang perniagaan.

“Kami akan mengambil semua bantuan yang boleh diberikan oleh Anwar kepada kami. Kedua-dua dewan berdepan masalah yang sama iaitu kewangan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *