Ums
Kasim (tiga dari kanan) dan Abd. Rashid (empat dari kanan) bergambar bersama buku yang memenangi Anugerah Buku Negara ( Sumber Foto: Ihsan UMS )

KUALA LUMPUR – Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan Program Bicara Buku sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2023 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), baru-baru ini.

Menurut kenyataan Penerbit UMS, antara tujuan program tersebut adalah untuk mempromosikan buku terbitan UMS yang telah memenangi Anugerah Buku Negara (ABN) 2022, iaitu buku “Perpindahan Ibu Kota Indonesia ke Kalimantan: Implikasinya ke atas Negeri Sabah, Malaysia.”

“Program diskusi ini membicarakan isu semasa iaitu impak perpindahan ibu kota Indonesia ke Kalimantan dan persiapan negara dalam menghadapinya.

“Antara panel pembicara yang hadir mengupas isu ini ialah mantan Pesuruhjaya Polis Sabah CP (R) Datuk Abd Rashid Harun; penyunting buku iaitu Profesor Madya Dr Ramli Dollah dan Dr. Amrullah Maraining; dan Dr Yasmin Ooi selaku moderator program,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Pada akhir program, Abd. Rashid ketika sesi bicara berkenaan menegaskan bahawa kedaulatan negara hendaklah dipelihara sebaiknya.

“Ini dengan memastikan keselamatan sempadan terjaga, di samping mengutamakan kepentingan sosioekonomi dan keharmonian antara Malaysia dan negara tetangga,” ujar beliau.

Program tersebut turut dihadiri Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor dan Pengarah Penerbit UMS, Profesor Madya Ts. Dr. Kenneth Teo Tze Kin.

Program yang julung kali diadakan oleh Penerbit UMS di peringkat PBAKL itu merupakan inisiatif untuk meningkatkan keterlihatan UMS di samping memasarkan buku terbitan universiti.

Orang ramai yang ingin membeli buku “Perpindahan Ibu Kota Indonesia ke Kalimantan: Implikasinya ke atas Negeri Sabah, Malaysia” boleh mendapatkannya di Kedai Buku UMS dengan menghubungi talian 012-8629745.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *