Smj
Mohamad Damshal Awang Damit (kiri) dan Datuk Sauu Kakok (kanan) – ( Sumber Foto: Ihsan SMJ Sdn Bhd )

KOTA KINABALU, SABAH – SMJ Sdn Bhd (SMJSB) mengumumkan pelantikan Datuk Sauu Kakok dan Mohamad Damshal Awang Damit kepada Lembaga Pengarahnya.

Kepakaran mereka yang luas dan latar belakang yang pelbagai akan menyumbang kepada pertumbuhan dan hala tuju strategik syarikat.

Datuk Sauu Kakok membawa lebih 40 tahun pengalaman yang tidak ternilai dalam industri minyak dan gas, dengan tumpuan yang kuat pada operasi huluan.

Setelah memegang pelbagai jawatan kepimpinan di Shell dan Hess Corporation, kekayaan pengetahuan dan pengalaman antarabangsa dan Malaysia akan terbukti memainkan peranan penting dalam memacu kejayaan Syarikat SMJSB.

Datuk Sauu Kakok berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan pertama untuk Petroleum Sarawak Berhad (Petros), di mana beliau memainkan peranan penting dalam menubuhkan dan memimpin organisasi.

Manakala Mohamad Damshal Awang Damit, ahli CFA Institute Malaysia, mempunyai rekod prestasi yang mengagumkan dalam pengurusan pelaburan.

Beliau telah memegang peranan kanan di organisasi terkemuka seperti Lembaga Tabung Haji dan Pertubuhan Keselamatan Sosial, di mana beliau menunjukkan kepakaran beliau dalam pelaburan ekuiti dan pendapatan tetap.

Selain itu, penglibatannya dalam kumpulan kerja industri menunjukkan komitmennya untuk memajukan sektor kewangan.

“Kami sangat teruja untuk mengalu-alukan Datuk Sauu Kakok dan Mohamad Damshal Awang Damit ke Lembaga Pengarah kami yang dihormati,” kata Dr Dionysia Kibat, Ketua Pegawai Eksekutif SMJSB.

“Pengetahuan industri mereka yang luas akan memberi manfaat besar kepada syarikat, membolehkan kami cemerlang dalam pasaran yang sentiasa berkembang. Kami mengharapkan sumbangan berharga dan pandangan strategik mereka,” tambahnya.

SMJSB ialah sebuah syarikat 100 peratus milik kerajaan yang baru ditubuhkan dan bertindak sebagai pelabur kewangan dengan memberi tumpuan kepada penyertaan yang menguntungkan dan strategik dalam keseluruhan rantaian nilai minyak dan gas (O&G) daripada huluan kepada gas asli cecair (LNG), gas asli, usaha niaga petrokimia , dan pelbagai projek hiliran.

Walaupun O&G akan kekal sebagai aliran hasil yang ketara, SMSBJ juga akan meneroka peluang tenaga hijau yang menguntungkan mengikut kesesuaian.

Di samping itu, SMJSB menyokong kerajaan negeri dan agensi negeri yang berkaitan dalam menarik pelaburan langsung asing (FDI) ke Sabah serta memperkukuh usaha negeri untuk meningkatkan kandungan tempatan dengan lebih banyak anugerah kontrak tempatan dan pekerjaan dalam industri O&G.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *