Joniston
Joniston menyampaikan cek bernilai RM100,000 kepada Pengetua SM Advent Tamparuli Alben Rotop (empat dari kiri) dan Pengerusi PIBG George Teo (tiga dari kiri) – ( Sumber Foto: Ihsan pejabat ADUN Kiulu )

TUARAN, SABAH – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu Datuk Joniston Bangkuai menggesa pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sini supaya meningkatkan kewaspadaan terhadap aktiviti pelajar selepas 20 pelajar SMK Pinggan-Pinggan di Pitas mengalami keracunan akibat meminum pengupas cat (thinner).

Menekankan penyeliaan yang rapi, baik di dalam premis sekolah mahupun di luar, Joniston menggariskan keperluan untuk mengelakkan sebarang kejadian seperti itu berulang pada masa hadapan.

“Apa yang berlaku di Pitas mesti menjadi pengajaran yang tidak berbelah bahagi kepada kita semua. Ibu bapa dan guru mesti menjalinkan ikatan yang lebih kukuh dan memantau secara proaktif aktiviti dan pergerakan anak-anak,” tegasnya.

Joniston yang juga Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah menyampaikan perutusan ini semasa pelancaran mesyuarat agung PIBG SM Advent Tamparuli, pada Selasa.

Hadir sama pengetua sekolah Alben Rotop dan Pengerusi PIBG George Teo.

Minggu lalu, 20 pelajar SMK Pinggan-Pinggan di Pitas dikejarkan ke hospital selepas mengambil minuman berkarbonat campuran dicampur dengan pengupas cat yang berbahaya.

Pelajar-pelajar terbabit yang berumur antara 13 dan 17 melaporkan perasaan tidak selesa yang melampau termasuk kekejangan otot kesukaran bernafas dan pelbagai gejala membimbangkan lain.

Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah Raisin Saidin menyatakan kebimbangan mendalam jabatan itu, mengakui betapa seriusnya kejadian itu.

“Kita mesti sentiasa berwaspada dan mengekalkan talian komunikasi terbuka dengan anak-anak kita, memberikan kepada mereka risiko yang berkaitan dengan penyalahgunaan bahan dan aktiviti lain yang memudaratkan.

“Melalui usaha kolektif, kita boleh memupuk persekitaran yang lebih selamat untuk pelajar kita, melindungi mereka daripada potensi bahaya,” tambah Joniston.

Dalam majlis itu, Joniston, yang merupakan bekas pelajar SM Advent Tamparuli, menyampaikan cek simbolik RM100,000 kepada sekolah tersebut yang diterima bersama oleh Alben dan George.

Peruntukan itu daripada kerajaan negeri bertujuan membantu pelajar yang memerlukan. Sekolah tu mempunyai lebih 300 pelajar dari seluruh negeri dan ramai daripada mereka berasal dari luar bandar.

Selain itu, Joniston turut menyampaikan sijil kecemerlangan dan insentif kewangan kepada pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *