Toh puan
Huang (dua dari kanan) menerima cenderamata daripada Sim (dua dari kanan) – ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

TENOM, SABAH – Penambahbaikan Pusat Sumber Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Pada merupakan bukti persahabatan antara Sabah dan Republik China.

Konsul Jeneral Republik China di Kota Kinabalu, Dr Huang Shifang berkata selain menunjukkan persahabatan yang mendalam antara dua negara, projek bersama Yayasan Nur Jauhar (YNJ) juga bertujuan bagi menyumbang kepada pengembangan pendidikan di Sabah terutama kepada para pelajar luar bandar.

“Kemudahan membaca baharu ini telah menjadi syurga baru buat para pelajar serta menyediakan persekitaran membaca dan belajar yang sangat baik untuk pelajar tempatan.

“Ia juga dilihat menyumbang kepada pengembangan pendidikan di Sabah dan membantu kanak-kanak di luar bandar memperoleh pengetahuan ekstrakurikuler.

“Semoga ia mampu mengembangkan tabiat membaca yang baik dan terus meningkatkan literasi ilmiah mereka dan seterusnya terus menjadi dorongan persahabatan dan kerjasama antara dua negara,” katanya semasa berucap dalam Majlis Perasmian Pusat Sumber SJKC Pada di sini, pada Khamis.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Sabah, Raisin Saidin berkata program seumpama  memberikan impak positif terhadap budaya suka membaca dalam kalangan murid, warga sekolah bahkan juga ibu bapa dan waris murid.

“Sumbangan ini menyokong hasrat Pendidikan Negara memastikan tidak ada golongan yang tercicir dalam menerima akses kepada pendidikan berkualiti melalui pembacaan buku.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada YNJ dan Konsulat Republik Rakyat China di Kota Kinabalu atas usaha murni ini dan pihak JPN Sabah amat menghargai serta menyanjung tinggi atas sumbangan yang disalurkan buat anak-anak murid ini terutamanya di bahagian pedalaman yang benar-benar memerlukannya,” jelasnya.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Unit Rendah dan Pra, Sektor Pengurusan Sekolah JPN Sabah, Halina Labaja.

Majlis perasmian yang disempurnakan oleh Isteri Yang di-Pertua Negeri, Toh Puan Norlidah R.M Jasni yang diiringi Pengerusi YNJ, Brigedier Jeneral Datuk Al-Hambra Juhar.

Hadir sama, Pegawai Daerah Tenom, Mas Syazwan Masood, Guru Besar SJKC Pada, Sim Pit Jin dan Isteri Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Nizam Abu Bakar Titingan, Datin Wahida Mardiana Norsalim. — JABATAN PENERANGAN SABAH

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *