Anwar
Anuar (tengah) beramah mesra Hajiji (kanan) dan Ahmad Yaakob (kiri) di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KUALA LUMPUR – Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor yakin bantuan RM320,250,000 Kerajaan Persekutuan kepada Sabah akan mempercepatkan rancangan jangka pendeknya untuk menyelesaikan masalah air di negeri ini.

Ia membabitkan pelaksanaan enam program merangkumi 20 projek di seluruh negeri termasuk sembilan projek di bawah rancangan daerah bagi Kota Kinabalu, Tuaran, Putatan, Papar, Beaufort, Keningau, Tawau, Lahad Datu dan Sandakan.

Hajiji yang diiringi Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya, Datuk  Shahelmy Yahya, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Safar Untong memberi taklimat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai rancangan Sabah untuk menangani masalah bekalan air, di pejabatnya di Putrajaya, di sini pagi tadi.

Mengalu-alukan keputusan pantas Perdana Menteri, Hajiji berkata projek itu dijangka mengambil masa enam hingga 12 bulan untuk disiapkan.

Turut mengiringi Hajii ialah Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Sofian Alfian Nair, Setiausaha Tetap Kerja Raya Datuk Mohd Hanafiah Mohd Kassim dan Pengarah Jabatan Air, Suhaimi Asbullah.

Mesyuarat itu turut dihadiri Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, Sumber Asli Menteri Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali, dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Hajiji turut berkongsi pelan bekalan air berimpak tinggi jangka panjang kerajaan negeri, termasuk dua projek empangan di Papar dan di Upper Padas, Sipitang untuk memastikan bekalan air mampan untuk jangka panjang.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menggesa penubuhan segera pasukan petugas yang terdiri daripada kementerian negeri dan persekutuan bagi mendapatkan pendekatan holistik dan cara terbaik mengatasi isu terbabit.

Dalam perkembangan lain, semasa perasmian penutupan sambutan Kaamatan semalam, Anwar mendedahkan beliau akan mempengerusikan mesyuarat peringkat tinggi hari ini mengenai masalah bekalan air Sabah.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob dan rombongannya turut hadir pada mesyuarat itu untuk memberi taklimat kepada Anwar mengenai masalah bekalan air negeri itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *