Jannie
ADUN Kepayan, Jannie Lasimbang (tengah) di Penjara Kepayan

KOTA KINABALU, SABAH – Seramai 79 banduan di Penjara Kepayan sini dibenarkan “keluar awal” untuk menyambut Pesta Kaamatan.

Menurut Pengarah Penjara Sabah, Timbalan Ketua Pesuruhjaya Nora Musa, program Pembebasan Banduan Berlesen menyaksikan residivisme menurun kepada 0.4 peratus berbanding 49 peratus tanpa usaha demikian.

“Program ini telah dimulakan pada tahun 2020 dan terpakai kepada mereka yang menjalani hukuman kurang daripada dua belas bulan. Ia telah berlangsung untuk setiap musim perayaan sejak itu.

“Matlamat kami adalah untuk mempercepatkan proses integrasi semula banduan ke dalam masyarakat sehingga tiga bulan lebih awal dengan sokongan daripada keluarga atau majikan mereka.

“Ada banyak syarat untuk mereka memohon lesen ini tetapi yang paling penting mesti ada kerja menunggu mereka di luar.

“Ahli keluarga telah menyatakan banduan akan bekerja di estet dan sebagainya manakala terdapat banyak majikan dari sektor kemahiran rendah menawarkan peluang kedua kepada mereka.

“Majikan-majikan ini, yang merupakan kontraktor, pemilik kedai cuci kereta atau restoran dan seumpamanya, selalunya akan mengatakan bekas banduan lebih berdisiplin daripada rakan sejawatan mereka yang bebas,” katanya pada majlis tersebut pada Isnin.

Nora berkata sistem penjara menawarkan pelbagai program peningkatan kemahiran kepada banduan termasuk pensijilan daripada CIDB namun kekurangan pekerjaan di Sabah khususnya sektor perindustrian menghalang usaha terbabit.

Daripada 79 banduan itu, hanya 50 termasuk empat wanita diambil oleh keluarga mereka.

Selebihnya diambil oleh majikan. Nora berkata, kebanyakan kumpulan berusia 19 hingga 50 tahun itu dipenjarakan kerana kesalahan berkaitan dadah atau jenayah kecil.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *