Zakuan
Md Zakuan Ibrahim

KOTA KINABALU, SABAH – Suruhanjaya Tenaga (ST) menyampaikan 10 notis kepada kedai peralatan elektrik di Karamunsing semasa lawatan ke seluruh negara bagi menguatkuasakan label diperakui SIRIM-ST pada Jumaat.

Pengarah Jabatan Penguatkuasaan dan Operasi Kawasan ST, Md Zakuan Ibrahim berkata, beberapa kedai didapati menjual peralatan elektrik berlabel tidak selamat manakala ada yang sewenang-wenangnya menampal label penarafan tenaga.

“Orang ramai sentiasa diingatkan untuk membeli peralatan elektrik yang diperakui SIRIM-ST untuk keselamatan anda sendiri kerana Institut Penyelidikan Standard dan Perindustrian Malaysia (SIRIM) mengikut piawaian Suruhanjaya Elektroteknikal Antarabangsa (IEC),” katanya.

Sehingga kini, ST mengawal 34 kategori peralatan elektrik domestik dan di mana sembilan peralatan elektrik memerlukan Standard Prestasi Tenaga Minimum (MEPS) sebelum permohonan Sijil Kelulusan (COA) dikeluarkan untuk pembuatan atau import.

Peralatan elektrik terbabit ialah penghawa dingin, kipas, peti sejuk, televisyen, lampu, mesin basuh, ketuhar gelombang mikro, periuk nasi dan peti sejuk beku.

“Perkakas dengan label ST-SIRIM dengan penarafan cekap tenaga 5 bintang memastikan penjimatan maksimum dalam penggunaan elektrik dan boleh menjimatkan bil elektrik pengguna,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *