Jeffrey
Jeffrey (duduk tengah) berucap ketika sidang media ( Sumber Foto: Ihsan Pejabat Timbalan Ketua Menteri Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Pesta Kaamatan semakin meluas pengaruh budayanya menjadikan ia perayaan yang semakin berkebangsaan.

Dengan popularitinya yang semakin meningkat, Kaamatan tahun ini sesuai digelar sebagai Kaamatan Peringkat Kebangsaan,” kata Pengerusi Pesta Kaamatan Negeri, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Jeffrey, yang juga Timbalan Ketua Menteri, mengakui bahawa sambutan yang dahulunya berpusatkan Sabah ini telah berkembang menjadi lambang perpaduan dan warisan budaya negara.

“Memang pada tahun ini, bukan Sabah semata-mata tetapi seluruh Malaysia yang akan menyambut perayaan menuai, menandakan satu kejayaan baharu dalam perjalanan Pesta Kaamatan,” tambahnya.

Jeffrey mengaitkan peralihan festival itu menjadi acara kebangsaan sebahagiannya disebabkan peningkatan pendedahan dalam taliannya, terutamanya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pada kemuncak pandemik COVID-19, ketika perayaan hanya bersifat digital.

Siaran langsung festival dari pelbagai daerah di Sabah pada masa itu menarik perhatian nasional dan antarabangsa, meningkatkan pengiktirafan festival di luar sempadan Sabah.

“Sementara kami menantikan sambutan yang lebih besar dan lebih inklusif tahun ini, kami berharap pengiktirafan antarabangsa yang baharu ini akan menghasilkan lonjakan dalam penerimaan pelancongan,” katanya.

Jeffrey juga mengumumkan bahawa persiapan untuk kemuncak Pesta Kaamatan tahun ini berjalan lancar dimana Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dijadualkan merasmikan acara terbabit pada 30 Mei.

Menambah prestij kepada perayaan tahun ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka hadir dan menyampaikan ucapan pada majlis itu.

Kedua-dua pemimpin berkenaan kemudiannya akan melawat semua rumah tradisional dalam perkarangan Persatuan Kebudayaan KadazanDusun (KDCA), satu amalan yang menandakan penghormatan dan sambutan bersama kepelbagaian budaya Sabah.

“Majlis penutup festival itu, yang dijadualkan pada 31 Mei, akan diserikan oleh Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, yang juga akan melawat rumah tradisional,” katanya.

Walaupun sekatan COVID-19 dilonggarkan yang boleh menyebabkan jumlah keluar mengundi yang lebih besar dijangka tahun ini, Jeffrey menekankan kepentingan kewaspadaan.

“Sementara kita tidak sabar untuk meraikannya, penting untuk diingat bahawa wabak itu belum berakhir. Semasa kita berkumpul dengan rakan dan keluarga, kita mesti terus bertanggungjawab.

“Saya menggesa semua orang untuk tidak minum secara berlebihan dan, yang paling penting, jangan minum dan memandu. Kita harus mengambil berat antara satu sama lain,” katanya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *