KOREA SELATAN – KERJA GILA dilakukan oleh salah seorang penumpang penerbangan apabila bertindak membuka pintu keluar kecemasan (Exit Emergency Door) pesawat Airbus A321 Asiana Airlines semasa dalam penerbangan di Korea Selatan pada Jumaat.

Dilaporkan pesawat mendarat dengan selamat. Tetapi tindakan itu telah menyebabkan udara meletup di dalam kabin dan mencederakan seramai 12 orang.

“Beberapa orang di dalam pesawat Airbus A321 Asiana Airlines cuba menghalang orang itu, yang dapat membuka sebahagian pintu,” kata Kementerian Pengangkutan.

Setibanya di lapangan terbang, orang berkenaan telah ditahan polis kerana disyaki melanggar undang-undang keselamatan penerbangan, kata satu kenyataan kementerian. Identiti dan motif orang itu tidak didedahkan serta-merta.

Undang-undang itu melarang penumpang daripada mengendalikan pintu keluar dan peralatan lain di atas kapal dan memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun, kata kementerian itu.

Pesawat dengan 194 orang di dalamnya sedang menuju ke bandar tenggara Daegu dari pulau selatan Jeju.

Penerbangan biasanya kira-kira sejam, dan kejadian itu berlaku ketika pesawat itu tiba di lapangan terbang Daegu pada ketinggian 700 kaki (213 meter).

Sebuah video yang tular memperlihatkan keadaan pintu pesawat dibuka sempat dirakamkan oleh seseorang penumpang lain di dalam kapal yang disiarkan di media sosial menunjukkan beberapa rambut penumpang ditiup kuat oleh udara yang masuk ke dalam kabin melalui pintu yang terbuka.

Dua belas orang telah dibawa ke hospital untuk rawatan, menurut Kementerian Pengangkutan. Pegawai kecemasan di Daegu orang yang cedera mengalami masalah pernafasan dan gejala kecil lain.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *