Peter
Peter Mak (berdiri, tengah) menyampaikan ucapannya semasa mesyuarat agung tahunan mereka Ahad lepas ( Sumber Foto: PBS Labuan )

LABUAN –  Parti Bersatu Sabah (PBS) Labuan terbuka kepada pelantikan pemimpin yang berkelayakan dan berpengalaman dari Sabah untuk mengetuai badan kerajaan yang berkaitan di pulau itu.

Ini, menurut Ketua Bahagian PBS Labuan Datuk Peter Mak, termasuk Perbadanan Labuan yang diamanahkan dengan tugas menerajui pembangunan pulau itu, walaupun terdapat bantahan dan bantahan pelbagai pihak baru-baru ini.

Kita perlu akui bahawa Labuan dan Sabah berkongsi banyak persamaan seperti mempunyai latar belakang sejarah, sosio-ekonomi dan budaya yang sama.

“Apa yang penting ialah pulau itu dan rakyat adalah penerima manfaat utama, dan kami percaya inilah yang difikirkan oleh Perdana Menteri apabila beliau dengan betul menegaskan bahawa Labuan akan terus dibangunkan dengan sokongan dan kerjasama kerajaan negeri Sabah,” kata Mak yang juga Naib Presiden PBS.

Beliau juga mengingatkan bahawa Sabah telah melantik Labuan ke jawatan tertinggi dan kanan dalam kerajaan negeri Sabah kerana merit penyandang, walaupun ia mempunyai hak prerogatif tunggal untuk tidak berbuat demikian.

Sehubungan dengan itu, berhubung pelantikan calon Senator Datuk Seri Anifah Aman sebagai pengerusi Perbadanan Labuan yang banyak diperkatakan, PBS Labuan akan menyokong penuh pelantikannya sekiranya Perdana Menteri mendapati wajar berbuat demikian.

“Kami percaya bahawa beliau akan berada dalam kedudukan untuk membantu dalam pembangunan Labuan kerana kelayakannya yang luas, sebagai bekas menteri luar yang berjaya dan oleh kerana beliau menjadi pengerusi Sabah Invest, badan kerajaan negeri yang diamanahkan untuk memikat pelaburan ke Sabah,” jelasnya.

Beliau berkata demikian pada Mesyuarat Agung Tahunan PBS Labuan, baru-baru ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *