Seramai 54 orang maut apabila sebuah blok perumahan yang ‘dibina sendiri’ runtuh di Changsha, ibu kota wilayah selatan itu pada 29 April lalu. ..(Sumber Foto: Reuters)

BEIJING, CHINA – China mengeluarkan amaran dan menjatuhkan hukuman kepada 62 pegawai selepas blok perumahan di bandar Changsha di wilayah Hunan runtuh hingga mengorbankan 54 orang bulan lalu.

Menurut agensi berita Xinhua, beberapa pegawai kanan bandar raya diberi amaran serius, termasuk Datuk Bandar Changsha, Zheng Jianxin yang dipecat.

Beberapa pegawai juga dipindahkan ke pihak berkuasa kehakiman kerana pelanggaran undang-undang yang serius dan jenayah yang disyaki berkaitan dengan tugas mereka.

Beberapa bekas pegawai Changsha, termasuk Hu Henghua, yang kini menjadi Datuk Bandar Chongqing dan bekas Datuk Bandar Changsha, turut diberi amaran.

Memetik laporan Reuters, puluhan orang dilaporkan maut apabila sebuah blok perumahan yang ‘dibina sendiri’ runtuh di Changsha, ibu kota wilayah selatan itu, pada 29 April, lapor media kerajaan awal bulan ini.

China kemudian menerbitkan laporan penyiasatan mengenai keruntuhan itu, mengatakan ia berpunca daripada pembinaan yang menyalahi undang-undang dan tidak teratur, manakala pegawai tempatan gagal menghalang aktiviti pembangunan dan menghalang risiko tersembunyi, menurut media kerajaan.

Laporan rasmi menyebut 54 orang terbunuh, termasuk 44 pelajar kolej dan sembilan orang cedera, mengakibatkan kerugian ekonomi langsung sebanyak 90.8 juta yuan (RM59 juta).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *